DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/19488

Название: Використання рослинної сировини як збагачувача кисломолочних напоїв з антиоксидантними властивостями
Другие названия: Use of herbal raw materials as preparators for production of soul-milk drinks
Авторы: Гойко, Ірина Юріївна
Goiko, Irina
Ключевые слова: антиокислювальна властивість
кисломолочний напій
екстракт
рослинна сировина
антиокислительная способность
кисломолочный напиток
экстракт
растительное сырье
antioxidant capacity
dairy drink
extract
plant material
кафедра технології оздоровчих продуктів
Issue Date: 2014
Библиографическое описание: Гойко, І. Ю. Використання рослинної сировини як збагачувача кисломолочних напоїв з антиоксидантними властивостями / І. Ю. Гойко // Наукові праці НУХТ. – 2014. – Т. 20, № 1. – С. 240-247.
Краткий осмотр (реферат): У статті обґрунтовано доцільність використання рослинної сировини — лимонника китайського (Schizandra chinensis), глоду криваво-червоного (Crataegus sanguinea Pall.), шипшини (Rosa specis), череди трироздільної (Bidens tripartita L.), шавлії лікарської (Salvia officinalis), обліпихи крушиновидної (Hyppophae rhamnoides), у виробництві кисломолочних напоїв оздоровчого призначення. Підібрано умови екстрагування рослинної сировини та встановлено їх антиокислювальну властивість. Розроблено нові кисломолочні напої, збагачені рослинною сировиною, складено рецептури напоїв, а також досліджено їх органолептичні показники. В статье обоснована целесообразность использования растительного сырья — лимонника китайского, боярышника кроваво-красного, шиповника, череды трехраздельной, шалфея, облепихи крушиновидной, в производстве кисломолочных напитков оздоровительного назначения. Подобраны условия экстрагирования растительного сырья и установлены их анти-окислительные свойства. Разработаны новые кисломолочные напитки, обогащенные растительным сырьем, составлены рецептуры напитков, а также исследованы их органолептические показатели. Expediency of the use of plant material is reasonable — to the magnolia-vine of China (Schizandra of chinensis), blood-red hawthorn (Crataegus of sanguinea of Pall.), sweet-brier (Rosa of cinnamomea), cattle trifid (Bidens of tripartita of L.), clary medical (Salvia officinalis), sea-buckthorn (Hyppophae of rhamnoides), in the production of soul-milk drinks of the health setting. The terms of extracting of medical digister are experimentally neat: optimal duty of water 1: 10, temperature 50 °С, duration — 15—20 min and determined their antioxidant properties. It is shown that the value of restoration ability of all investigated extracts is positive and is in limits from 140, 7 ± 2,1 to 235,1 ± 1,8 mB. On the basis of the got mass correlations, is made the compounding of drinks, and also investigational them organoleptic indexes.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/19488
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
32.pdf554,89 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback