Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/19591
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПолумбрик, Максим Олегович-
dc.contributor.authorПолумбрик, Олег Максимович-
dc.contributor.authorБальон, Ярослав Григорович-
dc.contributor.authorРезніков, Олександр Григорович-
dc.date.accessioned2015-02-27T11:20:58Z-
dc.date.available2015-02-27T11:20:58Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationПроантиоксидантна система організму людини, оксидативний стрес, його наслідки і шляхи подолання. І. оксидативний стрес / М. О. Полумбрик, О. М. Полумбрик, Я. Г. Бальон, О. Г. Резніков // Наукові праці НУХТ. – 2014. – Т. 20, № 4. – С. 19-29.uk_UA
dc.identifier.urihttp://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/19591-
dc.description.abstractУ статті детально розглянуто механізм дії оксидативного стресу на організм людини. Зазначено, що системи антиоксидантного захисту наявні на всіх рівнях структури організму, протидіють стресовим ушкодженням і порушенням. У біологічних системах найбільш активними є вільні радикали і йонрадикали, що містять неспарені електрони в О, N, S чи Cl-атомах й утворюють так звані активні форми кисню (АФК), азоту (АФА), сірки (АФС) і хлору (АФХ). Велику увагу приділено факторам окиснення, зокрема активації кисню і переходу його молекул у синглетний стан. Також розглянуто каталізатори окиснення біологічних систем ензиматичної і неензиматичної природи. Введення антиоксидантів зовні з харчовими продуктами і фармпрепаратами забезпечує утримання стресу в фізіологічних рамках. Oxidative stress is a disease of the modern word caused by shift of redox equilibrium toward free radicals oxidation and lipids peroxides formation in human body. The mechanism of action of oxidative stress on humans has been discussed in details in the review. The antioxidants systems presented in the all levels of human body resist stress injuries and disorders. The most active in the biological systems are free radicals and ion-radicals containing unpaired electrons in the atoms of O, N, S and CI, which can give rise to the active forms of oxygen (AFO), nitrogen (AFN), sulfur (AFS) and chlorine (AFC), respectively. The special priority was given to the factors of oxidation, particularly to the oxygen activation and its transfer to the singlet state. Moreover, the enzymatical and non-enzymatical catalysts of the biological systems oxidation were observed. An exterior antioxidants administration with food products and pharmaceuticals can hold stress within the physiological limits.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectантиоксидантиuk_UA
dc.subjectстресuk_UA
dc.subjectвільні радикалиuk_UA
dc.subjectсинглетний кисеньuk_UA
dc.subjectпероксидація ліпідівuk_UA
dc.subjectantioxidantsuk_UA
dc.subjectпероксидация липидовuk_UA
dc.subjectstressuk_UA
dc.subjectfree radicalsuk_UA
dc.subjectsinglet oxygenuk_UA
dc.subjectlipids peroxidationuk_UA
dc.subjectкафедра екологічної безпеки та охорони праці-
dc.subjectкафедра харчової хімії-
dc.titleПроантиоксидантна система організму людини, оксидативний стрес, його наслідки і шляхи подолання. І. оксидативний стресuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2.pdf6.53 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.