DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/19736

Название: Удосконалений спосіб розріджування і оцукрювання замісів спиртового виробництва з використанням ультразвукового впливу
Другие названия: The improved process of thinning and saccharification of alcohol production mixings using ultrasonic treatment
Авторы: Маринченко, Віктор Опанасович
Носенко, Володимир Єрофійович
Маринченко, Лоліта Вікторівна
Marynchenko, Victor
Nosenko, Volodymyr
Marinchenko, Lolita
Ключевые слова: рохмалевмісна сировина
ультразвукове оброблення
заміс спиртового виробництва
зброджування
крахмалосодержащее сырье
замес спиртового производства
ультразвуковая обработка
сбраживание
starch raw
mixing for alcohol
production
ultrasonic treatment
wort fermentation
кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства
кафедра фізики
Issue Date: 2013
Библиографическое описание: Маринченко, В. О. Удосконалений спосіб розріджування і оцукрювання замісів спиртового виробництва з використанням ультразвукового впливу / В. О. Маринченко, В. Є. Носенко, Л. В. Маринченко // Наукові праці НУХТ. – К. : НУХТ, 2013. - № 53. – С. 42-47.
Краткий осмотр (реферат): У статті експериментально обґрунтовано доцільність використання ультразвукового оброблення замісу з метою підвищення активності власних ферментів зерна амілолітичної, глюколітичної та протеолітичної дії та, відповідно, зменшення витрати ферментних препаратів на термофермен- тативну обробку й оцукрювання замісів у дослідних зразках на 30 %. За таких умов встановлено інтенсифікацію динаміки зброджування сусла на 6,6 %, збільшення глибини утилізації субстрату — на 0,17г/100 см3, підвищення виходу спирту — на 2,33 % об. порівняно з контролем. В статье экспериментально обоснована целесообразность использования ультразвуковой обработки замеса с целью повышения активности собственных ферментов зерна амилолитического, глюколитического и протеолитического действия и, соответственно, уменьшения расхода ферментных препаратов на термоферментативную обработку и осахаривание замесов в опытных образцах на 30 %. При таких условиях установлена интенсификация динамики сбраживания сусла на 6,6 %, увеличение глубины утилизации субстрата — на 0,17 г/100 см3 и повышение выхода спирта — на 2,33 % об. по сравнению с контролем.The advantage of the use of efficient commercial enzyme preparations in a progressive energy- and resource-saving technology thermo enzymatic treatment of batches is its high price, which leads to an increase in the cost of alcohol was determined. One possible way to intensify the activity of enzyme systems is to implement physical and chemical factors, such as the use of ultrasonic treatment while preparing raw materials to fermentation. The feasibility of using an ultrasonic treatment of mixing in order to increase the activity of its own grain enzymes of amylolytic and proteolytic activities and thus reduce fuel enzyme preparations on thermo enzymatic treatment and saccharification mixings in test samples by 30 % was investigated. Under these conditions it was founded that the dynamics of wort fermentation increased in 6.6 %; the depth of substrate utilization, in 0.17 g/100 cm3; and the alcohol yield, in 2.33 % of volume compared to the control samples.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/19736
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
6.pdf239,18 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback