Енергозаощаджуюча технологія спиртових бражок

Анотація

В Українському державному університеті харчових технологій (нині – Національному університеті харчових технологій) розроблено, а на Червонослобідському спиртовому заводі впроваджено енергозаощаджуючу технологію спиртових бражок, яка передбачає обробку крохмалю сировини термостабільними α-амілазами на стадії його клейстеризації з подальшим гідролізом декстринів за допомогою глюкоамілази до зброджуваних дріжджами цукрів. Розроблена технологія дає змогу зменшити температуру розварювання зернової сировини з 145-165 до 78-850С і заощадити в середньому 40-42 кг умовного палива на тонну сировини, поліпшити якість спирту-ректифікату, скоротити термін бродіння з 72 до 66 годин.

Опис

Ключові слова

термостабільна α-амілаза, глюкоамілаза, термотолерантні раси дріжджів, розріджуючі, оцукрюючі ферменти, термостабильная α-амилаза, глюкоамилаза, термотолерантные расы дрожжей, разжижающие, осахаривающие ферменты, thermostabil α-amilazes, glucoamilazes, thermostabil races of the yeasts, diluting, кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Бібліографічний опис

Енергозаощаджуюча технологія спиртових бражок / І. Гулий, П. Шиян, Циганков, В. Домарецький та ін. // Харчова і переробна промисловість. – 1999. - № 3. – С. 15.

Зібрання