DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/21581

Название: Rape seeds as a source of feed and food protein
Другие названия: Насіння ріпаку, як джерело кормового і харчового білка
Авторы: Nosenko, Tamara
Kot, Tatiana
Kishchenko, Vladimir
Носенко, Тамара Тихонівна
Кот, Тетяна Олександрівна
Кіщенко, Володимир Анатолійович
Ключевые слова: rape seed
rape protein
amino acids
Tetrachimena piriformis
nutritive value
functional properties
насіння ріпаку
білок ріпаку
Тетрахімена піріформіс
харчова цінність
функціональні властивості
семена рапса
белок рапса
аминокислоты
Тетрахимена пириформис
пищевая ценность
функциональные свойства
кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів
Issue Date: 2014
Библиографическое описание: Nosenko, T. Rape seeds as a source of feed and food protein / T. Nosenko, T. Kot, V. Kichshenko // Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. – 2014. – Vol.64, № 2.– Р. 109–114.
Краткий осмотр (реферат): Amino acid content of proteins, fatty acid composition of oil, glucosinolate content, nutritive value of protein products and functional properties of protein isolates from rape seeds of spring and winter varieties of modern selection were studied in this work. Investigated rape samples were low glucosinolate and low erucic acid content. Tetrachimena piriformis was used for estimation of relative nutritive value of protein products. These values were compared with the same value for casein. Sufficiently high nutritive value (90.1-95.9 %) of winter rape cake, both samples of rape meal and protein isolates were detected. Rape seed protein isolates had high oil binding, emulsifying and foaming capacities. At the same time water holding capacity was lower that of soy protein isolates. We have concluded that protein products from rape seeds of modern selection are important source of feed and food proteins. Амінокислотний склад білків, жирнокислотний склад олії, рівень глюкозинолатів, поживна цінність білкових продуктів і функціональних властивостей білкових ізолятів з насіння ріпаку ярих та озимих сортів сучасної селекції були вивчені в даній роботі. Досліджені зразки ріпаку мали низький вміст глюкозинолатів і низький вміст ерукової кислоти. Тетрахімена піріформіс була використана для оцінки відносної харчової цінності білкових продуктів. Ці значення порівнювалися з тим же значенням для казеїну. Досить високу харчову цінність було виявлено (90.1-95.9 %) озимого ріпаку, в зразках ріпакового шроту і білкових ізолятів. Ізоляти білка насіння ріпаку мали високу олієутримуючу, емульгуючу і піноутворюючу здатність. У той же час водоутримуюча здатність була нижче, ніж соєвого білкового ізоляту. Ми прийшли до висновку, що білкові продукти з насіння ріпаку сучасної селекції є важливим джерелом отримання харчових та кормових білків. Аминокислотный состав белков, жирнокислотный состав масла, уровень глюкозинолатов, питательная ценность белковых продуктов и функциональных свойств белковых изолятов из семян рапса яровых и озимых сортов современной селекции были изучены в данной работе. Исследованы образцы рапса имели низкое содержание глюкозинолатов и низкое содержание эруковой кислоты. Тетрахимена пириформис была использована для оценки относительной пищевой ценности белковых продуктов. Эти значения сравнивались с тем же значением для казеина. Достаточно высокую пищевую ценность было обнаружено (90.1-95.9 %) озимого рапса, в образцах рапсового шрота и белковых изолятов. Изоляты белка семян рапса имели высокуюжироудерживающую, эмульгирующей и пенообразовательную способность. В то же время водоудерживающая способность была ниже, чем соевого белкового изолята. Мы пришли к выводу, что белковые продукты из семян рапса современной селекции является важным источником получения пищевых и кормовых белков.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/21581
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Sktorsaasofafp.pdf475,12 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback