DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/21706

Название: Використання рослинної сировини для збагачення свіжовичавлених соків біологічно активними речовинами
Другие названия: The use of plant material for enrichment of fresh juices by biologically active substances
Авторы: Арпуль (Олексійчук), Оксана Володимирівна
Тищенко (Усатюк), Олена Михайлівна
Жукова, Наталія Вікторівна
Arpul (Oleksiichuk), Oksana
Tyshchenko (Usatiuk), Olena
Zhukova, Natalia
Ключевые слова: лікарські рослини
лекарственные растения
medicinal plants
рослинні екстракти
растительные экстракты
herbal extracts
безалкогольні напої
безалкогольные напитки
soft drinks
кафедра готельно-ресторанної справи
Issue Date: 2015
Библиографическое описание: Арпуль, О. В. Використання рослинної сировини для збагачення свіжовичавлених соків біологічно активними речовинами / О. В. Арпуль, О. М. Усатюк, Н. В. Жукова // Технологический аудит и резервы производства. – 2015. – № 3/3(23). – С. 22-25.
Краткий осмотр (реферат): У статті обґрунтовано доцільність використання нетрадиційної рослинної сировини для збагачення свіжовичавлених соків у закладах ресторанного господарства. Досліджено параметри екстрагування (температура, тривалість, гідромодуль) біологічно активних речовин із м’яти перцевої, шавлії лікарської, лимонної трави. Оцінено отримані водні екстракти за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Розроблено рецептуру яблучно-апельсинового напою, до складу якої входять водні екстракти рослинної сировини. В статье обоснована целесообразность использования нетрадиционного растительного сырья для обогащения свежевыжатых соков в заведениях ресторанного хозяйства. Исследованы параметры экстрагирования (температура, продолжительность, гидромодуль) биологически активных веществ из мяты перечной, шалфея, лимонной травы. Оценено полученные водные экстракты по органолептическим и физико-химическим показателям. Разработана рецептура яблочно-апельсинового напитка, в состав которого входят водные экстракты растительного сырья. The fresh apple and orange juice with the use of aqueous extracts of non-traditional plant material such as peppermint, garden sage and lemongrass was developed for restaurants. It was chosen the simplest method of extraction such as maceration for obtaining extracts as a source of biologically active substances due to its ease of implementation at restaurants. The optimal process parameters (temperature, hydromodulus, time) which allow to obtain the extracts out of peppermint, garden sage and lemongrass with a pronounced and harmonious flavour were investigated. The food basis was chosen due to the popularity of fresh juices among the consumers of restaurants as well as availability and nutritional value of plant materials. The fresh apple and orange juice with the extracts of peppermint, garden sage and lemongrass had the original taste and aromatic profile. The biological value of the extracts of peppermint, garden sage and lemongrass was evaluated by the content of such antioxidant as vitamin C and the total antioxidant activity. The increasing of biological activity of the fresh juice with the aqueous extracts of plant materials was detected. It allows positioning the juice like a health drink.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/21706
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
plant_extracts_drink.pdf120,74 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback