DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/21834

Название: Electrohydraulic treatment of whey: prospects, capabilities
Другие названия: Електрогідравлічне оброблення молочної сироватки: перспективи, можливості
Авторы: Chernyushok, Olga
Kochubei-Lytvynenko, Oksana
Чернюшок, Ольга Анатоліївна
Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
Ключевые слова: кафедра технології молока і молочних продуктів
кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів
сироватка
сыворотка
whey
електрогідравлічне оброблення
электрогидравлическая обработка
electrohydraulic method
дисперсність
дисперсность
dispersion
електрокінетичний потенціал
электрокинетический потенциал
electrokinetic potential
Issue Date: 2015
Библиографическое описание: Kochubei-Lytvynenko, O. V. Electrohydraulic treatment of whey: prospects, capabilities / O. V. Kochubei-Lytvynenko, O. A. Chernyushok // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С. 3. Гжицького. - Львів, 2015. - Т. 17, № 1 (61), Ч. 4. - С. 45-50.
Краткий осмотр (реферат): Досліджено доцільність використання електрогідравлічного оброблення при переробленні молочної сироватки. Статистичний розподіл розмірів частинок сироватки з-під сиру кисломолочного визначали на аналізаторі частинок Malvern Zetasizer Nano ZS (Malvern Instruments Ltd., Великобританія). Доведено, що електрогідравлічне оброблення забезпечує підвищення дисперсності, седиментаційну стійкість сировини і готових продуктів, сприяє покращенню органолептичних, фізико-хімічних та мікробіологічних показників. Встановлено залежність розміру білкових частинок від напруги і кількості розрядів. Найкращого результату було досягнуто за напруги 45 кВ і кількості імпульсів 20 і 25. За зазначених режимів система наближалась до монодисперсної, кількість частинок з розміром понад 500 нм прямувала до нуля. Исследована целесообразность применения электрогидравлической обработки при переработке молочной сыворотки. Статистическое распределение размеров частиц творожной сыворотки определяли на анализаторе Malvern Zetasizer Nano ZS (Malvern Instruments Ltd., Великобритания). Доказано, что электрогидравлическая обработка обеспечивает повышение дисперсности, седиментационную устойчивость сырья и готовых продуктов, способствует улучшению органолептических, физико-химических и микробиологических характеристик. Установлена зависимость размера белковых частиц от напряжения и количества разрядов. Наилучшие результаты были достигнуты при напряжении 45 кВ и количестве импульсов 20 и 25. При указанных режимах система приближалась к монодисперсной, количество частиц с размером свыше 500 нм приближалась к нулю. The appropriateness of electrohydraulic processing in treatment of whey was researched. The statistics of the distribution of curd whey particles’ sizes was determined using Malvern Zetasizer Nano ZS analyzer (Malvern Instruments Ltd., UK). It was established that electrohydraulic processing leads to increase in dispersion, sedimentation stability of raw material and end product, improves organoleptic, physical-chemical and microbiological indexes. The protein particles size dependence on the voltage and charges quantity was established. The best results were achieved with 45 kV voltage and charges quantity of 20 – 25. At the mentioned modes the system was about to reach the monodisperse condition and the above 500 nm big particles quantity was approaching zero.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/21834
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
2015.pdf199,2 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback