DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/23439

Название: Technological properties of sonochemical treated reconstituted milk
Другие названия: Технологічні властивості відновленого молока, обробленого ультразвуком
Авторы: Krasulia, Olga
Kochubei-Lytvynenko, Oksana
Bogush, Volodymyr
Tihomirova, Nataliya
Красуля, Ольга Миколаївна
Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
Богуш, Володимир Іванович
Тіхомірова, Наталія Олександрівна
Ключевые слова: reconstituted milk
sonochemical treatment
dissolving ability
microbiological properties
відновлене молоко
сонохімічне оброблення
розчинна здатність
мікробіологічні властивості
восстановленное молоко
сонохимическая обработка
растворяющая способность
микробиологические свойства
кафедра технології молока і молочних продуктів
Issue Date: 2015
Библиографическое описание: Technological properties of sonochemical treated reconstituted milk / O. Krasulya, O. Kochubei-Lytvynenko, V. Bogush, N. Tihomirova // Journal Advances in Dairy Research. - 2015. - Vol.3, Is. 1. – P. 1-5.
Краткий осмотр (реферат): The aim of this study was to examine the character of the sonochemical effects of treatment on technological and microbiological parameters of water and reconstituted milk. Sonochemical processing performed in a reactor ultrasonic cavitation (RUC) with a piezoceramic ultrasonic transducer with power level at 45, 60, 80, 100 % from capacity (1000 W) and temperature (20 ± 2), (40 ± 2) and (50 ± 2) ° C. We reported on the effect of ultrasound for water pretreatment in the technology of reconstituted milk product. We showed that ultrasound (US) treatment of water is changing its dissolving ability. It was experimentally confirmed that the sonochemical treatment poses an inactivating effect on the total microorganisms and fungi, and that the impact effect depends on the processing parameters - power and temperature. Метою досліджень було визначити характер впливу сонохімічного оброблення на технологічні і мікробіологічні властивості воді і відновленого молока. Сонохімічне оброблення здійснювали в реакторі ультразвуковому кавітаційному (РУК) з п’єзокерамічним ультразвуковим перетворювачем за потужності 45, 60, 80, 100 % від паспортної потужності (1000 В) і температури (20 ± 2), (40 ± 2) і (50 ± 2) ° C. Було відмічено ефективність сонохімічної водопідготовки в технології відновлених молочних продуктів. Показано, що ультразвукове оброблення води змінює її розчинну здатність. Експериментально підтверджено, що сонохімічна обробка володіє певною іннактивуючою дією на мікроорганізми. Причому на зниження популяції загальної кількості мікроорганізмів і плісняви впливають потужність і температура води, що обробляється. Целью исследований было определить характер влияния сонохимической обработки на технологические и микробиологические свойства воды и восстановленного молока. Сонохимическую обработку осуществляли в реакторе ультразвуковом кавитационном (РУК) с пьезокерамическим ультразвуковым преобразователем при мощности 45, 60, 80, 100% от паспортной мощности (1000 В) и температуре (20 ± 2), (40 ± 2) и (50 ± 2) ° C. Была отмечена эффективность сонохимической водоподготовки в технологии восстановленных молочных продуктов. Показано, что ультразвуковая обработк воды меняет ее растворяющую способность. Экспериментально подтверждено, что сонохимическая обработка обладает определенным инактивирующим действием на микроорганизмы. Причем на снижение популяции общего числа микроргранизмов и плесневых грибов оказывали влияние, как мощность воздействия, так и температура обрабатываемой воды.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/23439
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
5.pdf588,19 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback