DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/23548

Название: Study of lactose–fermenting yeasts kluyveromyces lactis for whey and apple pectin mixture fermentation
Другие названия: Дослідження лактозброджуючих дріжджів Kluyveromyces lactis для ферментації сировотки з яблучним пектином
Авторы: Grek, Olena
Chepel, Natalia
Krasulya, Olena
Грек, Олена Вікторівна
Чепель, Наталія Василівна
Красуля, Олена Олександрівна
Ключевые слова: apple pectin
яблучний пектин в клітковині
яблочный пектин в клетчатке
whey
сироватка
сыворотка
fermented beverages
ферментовані напої
ферментированные напитки
кафедра технології молока і молочних продуктів
Issue Date: 2016
Библиографическое описание: Grek, O. Study of lactosefermenting yeasts Kluyveromyces lactis for whey and apple pectin mixture fermentation / O. Grek, N. Chepel, O. Krasulya // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2016. – № 1/10 (79). – С. 58-64.
Краткий осмотр (реферат): This study was carried out by using whey and apple pectin in the fiber mixture as fermentative medium in order to evaluate the biochemical activity of lactose–fermenting of some Kluyveromyces lactis strains during fermentation. The fermentation medium contained whey and apple pectin in the fiber in the ratio 9:1. It was investigated ten lactose–fermenting Kluyveromyces lactis strains coded 42 K, 95, 300, 304,317, 318, 325, 469, 868–K and 2452. During cultivation in aerobe conditions the biomass yield was the highest by yeasts cultivation in whey and apple pectin in the fiber mixture with Kluyveromyces lactis 868–K strain (71.3˟106 CFU/ml). Maximal biomass accumulation of Kluyveromyces lactis 868–K strain was achieved on the 30 h of cultivation at a temperature of 30±2 С. But addition of apple pectin in the fiber into whey caused lactose–fermenting yeasts growth inhibition (in exponential multiplication phase 1.59 % less biomass accumulation comparing with sample without apple pectin in the fiber). During the alcoholic fermentation the dynamic of CO2 accumulation positively is correlated with dynamic of biomass accumulation. Maximal CO2 content and ethanol content were observed after 30 h of fermentation at optimal temperature of 32 С. The best contents of higher alcohols, aldehydes and esters were obtained in whey and APF fermented beverage by using Kluyveromyces lactis 868–K strain which consist of low contents of n–propane (1.84 mg/l), isobutane (29.30 mg/l), acetaldehyde (27 mg/l), and high contents of 2–methyl–1–butanol (73.52 mg/l), 3–methyl–1–butanol (211.11 mg/l), methylacetate (10.61 mg/l) and ethylacetate (85.11 mg/l). Оцінка лактозозброджувальних дріжджів для ферментації суміші сироватки та яблучного пектину в клітковині дозволила обрати Kluyveromyces lactis 868–K як найбільш ефективні для одержання ферментованих напоїв високих ароматичних властивостей. Встановлена раціональна температура їх ферментації 30...32 °С, при якій спостерігається максимальне накопичення дріжджових клітин 70,5...71,2 млн/см3 та етилового спирту 0,64...0,69 % об. Оценка лактоферментирующих дрожжей для смеси сыворотки и яблочного пектина в клетчатке позволила выбрать Kluyveromyces lactis 868–K как наиболее эффективные для получения ферментированного напитка с высокими ароматическими свойствами. Установлена их рациональная температура ферментации 30...32 °С, при которой наблюдается максимальное накопление дрожжевых клеток 70,5...71,2 млн/см3 и этилового спирта 0,64...0,69 % об.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/23548
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Chepel.pdf526,75 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback