Вплив умов культивування на антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2015

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Експериментально встановлено залежність антимікробних властивостей поверхнево- активних речовин (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241 від природи джерела вуглецю в середовищі культивування (етанол, гліцерин, н-гексадекан) та від наявності в ньому дріжджового автолізату і певних мікроелементів. За умов росту штаму IMB B- 7241 на всіх досліджуваних субстратах виключення зі складу поживного середовища дріжджового автолізату і суміші мікроелементів супроводжувалося зниженням антимікробних властивостей синтезованих ПАР. Мінімальна інгібуюча концентрація (МІК) поверхнево-активних речовин, синтезованих на етанолі за присутності дріжджового автолізату і мікроелементів щодо бактерій (Bacillus subtilis БТ-2, Escherichia сoli ІЕМ-1 ) і дріжджів (Candida albicans Д-6) була нижчою і становила 9—20 мкг/мл, порівняно з МІК ПАР, синтезованих на гліцерині (9—68 мкг/мл) та н-гексадекані (27—54 мкг/мл). The dependence of antimicrobial properties of Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 surface-active agents (surfactants,SAS) on the nature of the carbon source in the cultivation medium (ethanol, glycerol, n-hexadecane), and the presence of a yeast autolysate and certain microelements was established. Exception of yeast autolysate and microelements mixtures from the medium with all substrates accompanied by decreasing antimicrobial properties of SAS synthesized by strain IMV B-7241. The minimum inhibitory concentration (MIC) of surfactants synthesized on ethanol in presence of yeast autolysate and microelements against bacteria (Bacillus subtilis Б^2, Escherichia coli IEM-1) and yeast (Candida albicans Д-6) was lower and was 9—20 (^g/ml) than MIC of SAS, obtained on glycerol (9— 68 ^g/ml) and n-hexadecane (27—54 |xg/ml)

Опис

Ключові слова

мінімальна інгібуюча концентрація, Acinetobacter calcoaceticus IMB B-7241, мікробні поверхнево-активні речовини, біоплівка, антимікробні властивості, minimum inhibitory concentration, microbial surfactants, biofilm, antimicrobial properties

Бібліографічний опис

Савенко, І. В. Вплив умов культивування на антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 / І. В. Савенко, Д. В. Андрейко // Харчова промисловість : наук. журн. - К. : НУХТ, 2015. - № 17. - С. 14-19.

Зібрання