DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/24666

Название: Reverse osmosis for concentration of sugar beet juice after the second carbonation
Другие названия: Зворотний осмос для концентрування соку цукрового буряка після другої сатурації
Авторы: Zmievskiy, Yuriy
Mironchuk, Valeriy
Змієвський, Юрій Григорович
Мирончук, Валерій Григорович
Ключевые слова: кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування
reverse osmosis
sugar beet juice
concentration
membrane
dry matter
зворотний осмос
дифузійний сік
концентрування
мембрана
суха речовина
обратный осмос
диффузионный сок
концентрирование
сухое вещество
Issue Date: 2016
Библиографическое описание: Zmievskii Y. G. Reverse osmosis for concentration of sugar beet juice after the second carbonation / Y. G. Zmievskii, V. G. Myronchuk // Environmental Protection: from Sorbents to Membranes. – Kiev : ART OK, 2016. – С. 90–93.
Краткий осмотр (реферат): Preliminary experiments of concentrationof sugar beet juice after the second carbonation were carried out. A dead-end cell with a reverse osmosis membrane was used. The dependence of the permeate flux vs pressure, which was varied from 0 to 6 MPa,has been obtained. Duringjuice concentration, a linear decrease of the flux was observed. It means no fouling of the membrane surface. Preliminary calculations show that the use of reverse osmosis provides at least 30% of energy consumption. Проведено попередні дослідження процесу концентрування дифузійного соку після другої сатурації. Застосовували непроточну мембранну комірку іззворотноосмотичною мембраною, робоча температура становила 20±3 °С. Отримано залежність питомої продуктивності від тиску, який змінювали в діапазоні від 0 до 6 МПа. Під час концентрування дифузійного соку спостерігалось лінійне зниження продуктивності мембран, що вказує на відсутність забруднення поверхні розділення. Попередні розрахунки показують, що впровадження результатів досліджень у виробництво дозволить знизити споживання енергоносіїв мінімум на 30 %. Проведены предварительные исследования процесса концентрирования сока сахарной свеклы после второй сатурации. Применяли непроточную мембранную ячейку с обратноосмотической мембраной, рабочая температура составляла 20 ± 3°С. Получена зависимость удельной производительности от давления, которое меняли в диапазоне от 0 до 6 МПа. Во время концентрирования диффузионного сока наблюдалось линейное снижение производительности мембран, что указывает на отсутствие загрязнения поверхности разделения. Предварительные расчеты показывают, что внедрение результатов исследований в производство позволит снизить потребление энергоносителей минимум на 30%.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/24666
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
16_Zmievskii.pdf1,1 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback