Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/24859
Title: Біологічні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405, синтезованих на відпрацьованій соняшниковій олії
Authors: Пирог, Тетяна Павлівна
Никитюк, Лілія Вікторівна
Тимошук, Катерина Вікторівна
Шевчук, Тетяна Андріївна
Іутинська, Галина Олександрівна
Keywords: Nocardia vaccinii ІМВ В-7405
поверхнево-активні речовини
умови культивування
антимікробні та антиадгезивні властивості
відпрацьована олія
surfactants
conditions of cultivation
antimicrobial and antiadhesive properties
fried oil
кафедра біотехнології і мікробіології
Issue Date: 2016
Citation: Біологічні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405, синтезованих на відпрацьованій соняшниковій олії / Т. П. Пирог, Л. В. Никитюк, К. В. Тимошук та ін. // Мікробіол. журнал. − 2016. − Т. 78, № 2. − С. 2−12.
Abstract: Встановлено, що ПАР, синтезовані N. vaccinii ІМВ В-7405 на відпрацьованій олії, у концентрації 0,02-0,04 мг/мл знижували адгезію бактерій (Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2) на пластику, кахлі, склі та лінолеумі на 25—90 %, а дріжджів Candida albicans Д-6 - на 15—65 %. Мінімальна інгібуюча концентрація щодо досліджуваних тест-культур поверхнево-активних речовин, синтезованих на відпрацьованій після смаження картоплі олії, становила 8—67 мкг/мл, а щодо фітопатогенних бактерій Pectohacterium carotovorum У KM В-1095, Pseudomonas syringae pv. atrofaciens УКМ B-1015 і Xanthomonas campestris pv. campestris У KM B-1049 − 14-52 мкг/мл. Pectobacterium carotovorum УКМ В-1095, Pseudomonas syringae pv. atrofaciens УКМ В-1015 и Xanthomonas campestris pv. campestris УКМ В-1049 - 14-52 мкг/мл. It was established that surfactants synthesized N. vaccinii IMV B-7405 on fried oil, at a concentration of 0.02-0.04 mg/ml decreased adhesion of bacteria (Escherichia coli IEM-1, Bacillus subtilis BT-2) on plastic, dutch tile, glass and linoleum by 25-90 %, and yeast Candida albicans Д-6 - by 15-65 %. The minimum inhibitory concentration with respect to studied test cultures surfactants synthesized on waste after frying potato oil was 8-67 mg/ml, and against phytopathogenic bacteria Pectobacterium carotovorum UCM B-1095, Pseudomonas syringae pv. atrofaciens UCM B- 1015 and Xanthomonas campestris pv. campestris UCM B-1049 - 14-52 mg/ml.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/24859
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.pdf353.31 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.