Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/25051
Title: Спосіб виробництва вітамінізованих сушених фруктів або овочів (Патент на корисну модель № 113273)
Authors: Бандуренко, Галина Михайлівна
Бессараб, Олександр Семенович
Малежик, Іван Федорович
Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна
Keywords: сушіння
аскорбінова кислота
лимона кислота
ізоаскорбінат натрію
фрукти
овочі
drying
ascorbic acid
lemon acid
sodium izoaskorbinat
fruits
vegetables
кафедра технології консервування
кафедра процесів і апаратів харчових виробництв
Issue Date: 2017
Citation: Патент на корисну модель 113273 UA, А23L 2/02. Спосіб виробництва вітамінізованих сушених фруктів або овочів / Бандуренко Г. М., Бессараб О. С., Малежик І. Ф., Левківська Т. М. ; заявник Національний університет харчових технологій. – № u 2016 06541 ; заявл. 15.06.2016 ; опубл. 25.01.2017, Бюл. № 2.
Abstract: Спосіб виробництва вітамінізованих сушених фруктів або овочів, який передбачає сортування, калібрування, миття, інспекцію, очищення та доочищення, різання, відсів дріб'язку, бланшування, сушіння, інспекцію, сортування, дозування, упакування, зберігання, який відрізняється тим, що очищення від неїстівних частин проводять в атмосфері пари, нарізані шматочками фрукти або овочі після відсіву дріб'язку направляють у розчин, що містить 0,02-0,5 % лимонної та аскорбінової кислот у співвідношенні 10:1-1:10 з температурою 4-20 °C, після чого їх бланшують 0,5-2 хвилини у розчині лимонної кислоти та ізоаскорбінату натрію концентрацією 0,01-0,1 % у співвідношенні 10:1-1:10 при температурі 85-99 °C, а потім додатково витримують у розчині водорозчинних вітамінів з вмістом сухих речовин 0,01-1,0 % при температурі 4-20 °C протягом 1-30 хвилин і сушать фрукти до вмісту сухих речовин 80-90 %, а овочі до вмісту сухих речовин 93-94 %, підтримуючи температуру сировини у межах 30-60 °C. Method of manufacturing a fortified dried fruits or vegetables, which involves sorting, sizing, cleaning, inspection, cleaning and refining, cutting, screening fines, blanching, drying, inspection, sorting, batching, packaging, storage, characterized in that the cleaning of the inedible parts is carried out in an atmosphere of steam, sliced fruit or vegetables after dropping out fines sent to the solution containing 0,02-0,5% citric and ascorbic acid in a ratio of 10: 1-1: 10 with a temperature of 4-20 ° C, after which they blanshuyut 0.5-2 minutes in a solution of citric acid and sodium izoaskorbinatu concentration of 0.01-0.1% in the ratio of 10: 1-1: 10 at a temperature of 85-99 ° C, and then further aged in solution of water-soluble vitamins containing solids 0,01-1,0% at 4-20 ° C for 1-30 minutes and dried fruit to the dry matter content of 80-90%, and vegetable solids content 93-94% maintaining the temperature of raw materials within 30-60 ° C.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/25051
Appears in Collections:Патенти

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
113273.pdf185.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.