DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/25180

Название: The study of features of control of technological process for receiving the apple snacks
Другие названия: Дослідження особливостей контролю технологічного процесу отримання яблучних снеків
Авторы: Bandurenko, Galina
Malezhik, Ivan
Levkivska (Muzika), Tetiana
Dubkovetskyy, Igor
Strelchenko, L.
Бандуренко, Галина Михайлівна
Малежик, Іван Федорович
Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна
Дубковецький, Ігор Володимирович
Стрельченко, Л. В.
Ключевые слова: кафедра технології консервування
кафедра процесів і апаратів харчових виробництв
drying
moisture content
apple snacks
snacks
apples
energy supply
peroxidase
blanching
sugar syrup
convective
vitamin C
сушіння
вологовміст
снеки
яблучні снеки
яблуенергопідведенняка
пероксидаза
бланшування
цукровий сироп
конвективне
вітамін С
сушка
влагосодержание
яблоки
яблочные снеки
енергопидведенне
пероксидаза
бланширование
сахарный сироп
конвективный
витамин С
Issue Date: 2016
Краткий осмотр (реферат): Drying, moisture content, apple snacks, snacks, apples, energy supply, peroxidase, blanching, sugar syrup, convective, vitamin C. The article is devoted to the use of modern methods of the study of vegetable raw material for apple snacks production. To establish the optimal variety of apples there was used the analysis of technological parameters that depend on their chemical composition, especially on the quantity of dry substances, sugar-acid index and food fibers content. The study of inactivation degree of oxidative enzymes and possibility to prevent the protopectin hydrolysis process allowed establish the effectiveness of preliminary preparation of apples. research-industrial drying setting, constructed by the authors, gave a possibility to study the different drying processes at the expanse of combination of convective and thermoradiative ways of energy supply and to establish the optimal regime of apple snacks drying. Стаття присвячена дослідженню використання сучасних методів досліджень рослинної сировини для виробництва яблучних снеків. Для встановлення оптимального сорту яблук використовували аналіз технологічних показників, які залежать від їх хімічного складу, зокрема кількості сухих речовин, цукро-кислотного індексу та вмісту харчових волокон. Дослідження ступеню інактивації окислювальних ферментів й можливості перешкоджання процесу гідролізу протопектину дозволила встановити ефективність попередньої підготовки яблук. Сконструйована авторами дослідно-промислова сушильна установка, дала можливість провести дослідження різних процесів сушіння за рахунок комбінування конвективного та терморадіаційного способу енергопідведення та встановити оптимальний режим сушіння яблучних снеків. Сушка, влагосодержание, снеки, яблоки, яблочные снеки, енергопидведенне, пероксидаза, бланширование, сахарный сироп, конвективный, витамин С. Статья посвящена исследованию использования современных методов исследований растительного сырья для производства яблочных снеков. Для установления оптимального сорта яблок использовали анализ технологических показателей, которые зависят от их химического состава, в частности количества сухих веществ, сахаро-кислотного индекса и содержания пищевых волокон. Исследование степени инактивации окислительных ферментов и возможности воспрепятствования процесса гидролиза протопектина позволила установить эффективность предварительной подготовки яблок. Сконструирована авторами опытно-промышленная сушильная установка, дала возможность провести исследования различных процессов сушки за счет комбинирования конвективного и терморадиацийних способа енергопидведення и установить оптимальный режим сушки яблочных снеков.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/25180
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Eureka.pdf818,34 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback