Оцінювання цитотоксичної активності молочної сироватки, збагаченої частинками магнію і мангану

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2017

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Стаття присвячена вивченню цитотоксичної дії молочної сироватки, збагаченої частинками магнію і мангану, отриманих методом електроіскрового диспергування гранул металів у її середовищі. Встановлено, що збагачення молочної сироватки частинками магнію і мангану не викликало змін її властивостей, які б могли суттєво вплинути на життєздатність та морфологію клітин ліній НЕК-293, L-929, РТР. Найбільш вразливими до дії молочної сироватки (як нативної, так і збагаченої частинками магнію та мангану) виявились клітини лінії НЕК-293, що може вказувати на більшу чутливість клітин нирок порівняно з іншими клітинами. The article is dedicated to the analysis of cytotoxicity of milk whey, enriched by magnesium and manganese particles, obtained by electrical discharge dispergation of metal pellets in the milk whey. It is determined that enrichment of milk whey with magnesium and manganese particles did not cause changes in its properties, which could influence significantly the resiliency and morphology of cells line НЕК- 293, L-929, RTR. НЕК-293 cells line was the most susceptible to the influence of both endemic milk whey and milk whey enriched with magnesium and manganese particles. It could indicate that kidney cells have higher sensitivity comparing to other ones.

Опис

Ключові слова

кафедра технології молока і молочних продуктів, кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів, молочна сироватка, частинки біоелементів магнію та мангану, електроіскрове оброблення, біологічні тест-об’єкти in vitro, культура клітин, цитотоксичність, milk whey, magnesium and manganese bioelement particles, electrical discharge processing, test-object in vitro, cell culture, cytotoxicity

Бібліографічний опис

Оцінювання цитотоксичної активності молочної сироватки, збагаченої частинками магнію і мангану / О. В. Кочубей-Литвиненко, О. А. Чернюшок, Н. М. Дмитруха, О. С. Лагутіна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2017. - Т 23, № 4. - С. 167-175.

Зібрання