Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26424
Title: Використання фізико-хімічного аналізу в поєднанні з хемометричним методом обробки даних для якісної оцінки різних видів молока
Authors: Суходольська, Надія Петрівна
Іщенко, Віра Миколаївна
Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
Маринін, Андрій Іванович
Іщенко, Микола Володимирович
Keywords: молоко
ультразвуковий аналіз
метод головних компонент
валідація
milk
ultrasound analysis
principal component
analysis
validation
кафедра харчової хімії
кафедра технології молока і молочних продуктів
кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування
Issue Date: 2017
Citation: Використання фізико-хімічного аналізу в поєднанні з хемометричним методом обробки даних для якісної оцінки різних видів молока / Н. П. Суходільська, В. М Іщенко, А. І. Маринін та ін. // Харчова промисловість. - 2017 - № 21 – С. 95-100
Abstract: У статті оцінено можливість поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Проведено валідацію методики визначення показників якості молока з використанням ультразвукового аналізатора молока "Екомілк-Бонд". Встановлено, що прецизійність визначення показників якості молока цим методом є достатньою для вирішення поставлених завдань. The article provides the analysis of the main kinds of milk falsification and the methods for their determining. The assessment of possibility to combine ultrasound method of analysis with chemometric methods with their further use for dairy products classification is characterized. The validation of the method for determining the milk quality indicators using the ultrasound milk analyzer "Ecomilk- Bond" was carried out. The application of the method of principal components for processing an array of the obtained data made it possible to carry out a partial clustering of milk samples. According to the gained results, combination of ultrasound method of milk analysis with other instrumental methods and the use of chemometric procedures to develop simple and cheap way to the determine the adulteration are envisaged in further research.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26424
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
16.pdf2.06 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.