Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26425
Title: Нові підходи до мікроелементного збагачення сухих концентратів із молочної сироватки
Authors: Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
Чернюшок, Ольга Анатоліївна
Keywords: кафедра технології молока і молочних продуктів
кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів
суха демінералізована сироватка
електроіскрове диспергування
збагачення
мінеральні елементи
магній
манган
dry demineralized whey
electrical sparkling dispersion
enrichment
mineral elements
magnesium
manganese
Issue Date: 2017
Citation: Кочубей-Литвиненко, О. В. Нові підходи до мікроелементного збагачення сухих концентратів із молочної сироватки / О.В. Кочубей-Литвиненко, О.А. Чернюшок // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - Т. 23, № 5. - Ч. 1. – 2017. - С. 176-185.
Abstract: Стаття присвячена вивченню нового способу оброблення сировини в технології сухої молочної сироватки. Досліджено можливості збагачення продукту частинками біогенних елементів Магнію й Мангану демінералізованої сироватки молочної та обґрунтовано доцільнысть використання електроіскрового диспергування струмопровідних гранул металів у середовищі молочної сироватки. Наведено результати досліджень збагачення молочної сироватки магнієм і манганом за умови електроіскрового оброблення. Встановлено, що у молочній сироватці збільшується вміст магнію в середньому у 0,6—3,2 раза і мангану — у 1,4—4,0 рази залежно від тривалості оброблення. Доведено зниження окисно-відновного потенціалу в обробленій сироватці з –10 мВ до –70…–290 мВ залежно від тривалості оброблення. Встановлено доцільність збагачення молочної сировини магнієм і манганом унаслідок оброблення в розрядній камері зі струмопровідним прошарком гранул відповідних металів. The article is devoted to the study of a new method of raw materials processing in dry milk whey technology. The possibilities of product enrichment with the particles of biogenic elements of magnesium and manganese of demineralized whey of dairy and the rationale for the use of electrospark dispersion of current-carrying granules of metals in the medium of whey are investigated. The article contains the results of studies on the enrichment of milk whey with magnesium and manganese under the electrical sparkling processing. It has been established that in the whey the magnesium content increases by an average of 0.6—3.2 times and manganese — 1.4—4 times, depending on the duration of treatment. The reduction of oxidation-reduction potential in the treated serum from –10 mV to –70...–290 mV, depending on the duration of treatment, was studied. The expediency of enriching dairy raw materials with magnesium and manganese as a result of processing the granules of corresponding metals in a discharge chamber with a currentcarrying layer is established.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26425
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tom23_5_P1_1_.pdf1.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.