Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26426
Title: Пошуки маркерів детектування фальсифікатів питних видів молока поєднанням аналітичних і хемометричних методів
Other Titles: Search for the detection markers of drinking milk falsifiers using combined analytical and chemometric methods
Authors: Суходольська, Надія Петрівна
Іщенко, Віра Миколаївна
Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
Sukhodolska, Nadia
Ishchenko, Vera
Kochubei-Lytvynenko, Oksana
Keywords: кафедра технології молока і молочних продуктів
кафедра харчової хімії
молоко
ультразвуковий аналіз
метод головних компонент
валідація
маркери детектування
ультразвуковой анализ
метод главных компонент
валидация
маркеры детектирования
milk
ultrasonic analysis
principal component analysis
validation
detection markers
Issue Date: 2017
Citation: Суходольська, Н. П. Пошуки маркерів детектування фальсифікатів питних видів молока поєднанням аналітичних і хемометричних методів / Н. П. Суходольська, В. М. Іщенко, О. В. Кочубей-Литвиненко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - Т. 23, № 5. - Ч. 2. – 2017. - С. 103-107.
Abstract: У статті проаналізовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Застосування методу головних компонент для обробки масиву одержаних даних дало змогу провести часткову кластеризацію зразків молока. Проведено валідацію методики визначення показників якості молока з використанням ультразвукового аналізатора молока «Екомілк-Бонд». З’ясовано, що необхідні пошуки маркерів на сухе молоко, тому що існує можливість фальсифікації ним інших видів молока. Висунуто припущення, що цими маркерами можуть бути концентрація йонів Са2+ в молоці різної термічної обробки та співвідношення концентрації триптофану до концентрації продуктів реакції Майяра. В статье проанализировано оценку возможности сочетания ультразвукового метода анализа молока с хемометричнимы методами с последующим их применением для классификации молочных продуктов. Применение метода главных компонент для обработки массива полученных данных позволило провести частичную кластеризацию образцов молока. Проведено валидацию методики определения показателей качества молока с использованием ультразвукового анализатора молока «Экомилк-Бонд». Выяснено, что необходимы поиски маркеров на сухое молоко, так как существует возможность фальсификации ним других видов молока. Выдвинуто предположение, что этими маркерами могут быть концентрация ионов Са 2+ в молоке различной термической обработки и соотношение концентрации триптофана к концентрации продуктов реакции Майяра. The possibility of sharing the ultrasonic and chemometric methods for milk analisis followed by their subsequent use for the classification of dairy products was considered. The use of the main components method for processing the array of obtained data allowed carrying out a partial clustering of milk samples. The methodology for determining milk quality using an ultrasonic milk analyzer ‘Ecomilk-Bond’ was validated. The necessarity for determining the markers for milk powder has been substantiated, since the other types of milk can be falsifyed by it. The concentration of calcium ions and the ratio of tryptophan concentrations as well as the products of Maillard reaction in milk samples after different modes of heat treatment can be considered the markers for milk powder.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26426
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tom23_5_P2.pdf580.11 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.