DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26439

Название: Класифікація різних видів питного молока та молока-сировини з використанням ультразвукового аналізу та хемометричних інструментів
Другие названия: Classification of different kinds of drinking milk and raw milk with the use of ultrasound analysis and chemometric tools
Авторы: Іщенко, Віра Миколаївна
Іщенко, М. В.
Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
Суходольська, Надія Петрівна
Панчук, Тамара Костянтинівна
Ishchenko, Vera
Ischenko, M.
Kochubei-Lytvynenko, Oksana
Sukhodolska, Nadia
Panchuk, Tamara
Ключевые слова: молоко
жир
білок
лактоза
густина
ультразвуковий метод
хемометричний метод
белок
плотность
ультразвуковой метод
хемометрический метод
milk
fat
protein
lactose
density
ultrasound method
chemometric method
кафедра харчової хімії
кафедра технології молока і молочних продуктів
Issue Date: 2017
Библиографическое описание: Класифікація різних видів питного молока та молока-сировини з використанням ультразвукового аналізу та хемометричних інструментів / Н. П. Суходільська, В. М Іщенко, Т. К. Панчук та ін. // Біоресурси і природокористування. - 2017. - № 1-2. – С. 19-23.
Краткий осмотр (реферат): Проведено ультразвуковий аналіз 30 зразків різних видів молока: натурального незбираного; розведеного водою у кількості від 5 до 20 % мас.; питних видів пастеризованого, ультрапастеризованого, безлактозного; відновленого. Визначено такі показники: вміст жиру, білка, лактози, сухого знежиреного молочного залишку, води; густина; температура замерзання. Охарактеризовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Проведен ультразвуковой анализ более 30 образцов различных видов молока: натурального цельного; разведенного водой в количестве от 5 до 20 % масс.; питьевых видов пастеризованного, ультрапастеризованного и безлактазного; восстановленного. Определены такие показатели: содержание жира, белка, лактозы, сухого обезжиренного молочного остатка, воды; плотность; температура замерзания. Охарактеризована возможность сочетания ультразвукового метода анализа молока с хемометрическими методами с последующим их применением для классификации молочных продуктов. Ultrasound analysis for more than 30 samples of different kinds of milk has been made: natural whole milk and diluted with water in the amount from 5 to 20 % of mass, drinking kinds of pasteurized, ultra-pasteurized and lactose-free milk and also reconstituted milk. Such indexes of milk content as fat, protein, lactose, non- fat milk solids, water, density and the temperature of freezing have been determined. According to the gained results, combination of ultrasound method of milk analysis with other instrumental methods and the use of chemometric procedures to develop simple and cheap way to determine the adulteration are envisaged in further research.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26439
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
bio.pdf726,63 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback