Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26439
Title: Класифікація різних видів питного молока та молока-сировини з використанням ультразвукового аналізу та хемометричних інструментів
Authors: Суходольська, Надія Петрівна
Іщенко, Віра Миколаївна
Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
Іщенко, М. В.
Панчук, Тамара Костянтинівна
Keywords: молоко
жир
білок
лактоза
густина
ультразвуковий метод
хемометричний метод
milk
fat
protein
lactose
density
ultrasound method
chemometric method
кафедра харчової хімії
кафедра технології молока і молочних продуктів
Issue Date: 2017
Citation: Класифікація різних видів питного молока та молока-сировини з використанням ультразвукового аналізу та хемометричних інструментів / Н. П. Суходільська, В. М Іщенко, Т. К. Панчук та ін. // Біоресурси і природокористування. - 2017. - № 1-2. – С. 19-23.
Abstract: Проведено ультразвуковий аналіз 30 зразків різних видів молока: натурального незбираного; розведеного водою у кількості від 5 до 20 % мас.; питних видів пастеризованого, ультрапастеризованого, безлактозного; відновленого. Визначено такі показники: вміст жиру, білка, лактози, сухого знежиреного молочного залишку, води; густина; температура замерзання. Охарактеризовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Ultrasound analysis for more than 30 samples of different kinds of milk has been made: natural whole milk and diluted with water in the amount from 5 to 20 % of mass, drinking kinds of pasteurized, ultra-pasteurized and lactose-free milk and also reconstituted milk. Such indexes of milk content as fat, protein, lactose, non- fat milk solids, water, density and the temperature of freezing have been determined. According to the gained results, combination of ultrasound method of milk analysis with other instrumental methods and the use of chemometric procedures to develop simple and cheap way to determine the adulteration are envisaged in further research.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26439
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
bio.pdf726.63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.