DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26592

Название: Infrared Spectroscopy for Studying Foods and Biodegradable Packaging
Другие названия: Інфрачервона спектроскопія для вивчення харчових продуктів та біодеградованого паковання
Авторы: Shulga, Oksana
Chorna, Anastasia
Arsenieva, Larisa
Shulga, Serhij
Шульга, Оксана Сергіївна
Чорна, Анастасія Іванівна
Арсеньєва, Лариса Юріївна
Шульга, Сергій Іванович
Ключевые слова: IR spectra
biodegradable films
foods
biopolymers
starch
ІЧ спектр
біодеградабельні плівки
харчові продукти
біополімери
крохмаль
ИК спектр
биоразлагаемые пленки
пищевые продукты
биополимеры
крахмал
кафедра експертизи харчових продуктів
Issue Date: 2016
Библиографическое описание: Infrared Spectroscopy for Studying Foods and Biodegradable Packaging / O. Shulga, A. Chorna, L. Arsenieva, S. Shulga // Journal of Food Science and Engineering. – 2016. – V. 6, № 5. – Р. 286-298.
Краткий осмотр (реферат): The results of study of foods and biodegradable film structure with the use of infrared spectroscopy (IR spectra) are presented. For the first time detailed decodings of IR spectra of some foods and biodegradable film packaging materials are shown. Interpretation of the spectra of basic biopolymers of foods and biodegradable films is given. It is corroborated with the help of IR spectra that the chemical reactions in biopolymers when heated to 130 °C do not occur, which makes it possible to use biologically valuable raw materials. Furthermore, the expediency of use of IR spectroscopy for studying changes in foods and films produced on biopolymer base is established. IR spectroscopy is a fast method that allows you to monitor changes that occur with the raw materials in the technological process. Previously, IR spectroscopy was used to identify the compounds in chemical synthesis. This study shows that IR spectra can be used for study of foods and biodegradable film structure. Результати дослідження харчових продуктів та структури біодеградабельної плівки з використанням інфрачервоної спектроскопії (ІЧ-спектри) представлено. Вперше показано детально розшифровано ІЧ-спектри деяких харчових продуктів та пакувальних матеріалів з біодеградабельних плівок. Наведено інтерпретацію спектрів основних біополімерів харчових продуктів та біодеградабельних плівок. Підтверджуєно за допомогою ІЧ спектрів, що хімічні реакції у біополімерів при нагріванні до 130 °C не відбуваються, що дає можливість використовувати біологічно цінну сировину. Крім того, було встановлено доцільність використання ІЧ-спектроскопії для вивчення змін харчових продуктів та плівок, вироблених з біополімерної сировини. ІЧ-спектроскопія - це швидкий спосіб, який дозволяє контролювати зміни, що відбуваються із сировиною в технологічному процесі. Раніше ІЧ спектроскопія використовувалася для ідентифікації сполук при хімічному синтезі. Це дослідження показує, що ІЧ-спектри можуть бути використані для вивчення харчових продуктів та структури біодеградабельних плівок. Представлены результаты исследования продуктов и биоразлагаемой структуры пленки с использованием инфракрасной спектроскопии (ИК-спектры). Впервые показаны подробные расшифровки ИК-спектров некоторых продуктов и упаковочных материалов для биоразлагаемой пленки. Дается интерпретация спектров основных биополимеров пищевых продуктов и биоразлагаемых пленок. Подтверждается с помощью ИК спектров, что химические реакции в биополимерах при нагревании до 130 °С не происходят, что позволяет использовать биологически ценное сырье. Кроме того, установлена целесообразность использования ИК-спектроскопии для изучения изменений в продуктах и ​​пленках, полученных на основе биополимерного сырья. ИК-спектроскопия - это быстрый метод, позволяющий отслеживать изменения, происходящие с сырьем в технологическом процессе. Ранее ИК-спектроскопия использовалась для идентификации соединений в химическом синтезе. Это исследование показывает, что ИК-спектры могут использоваться для изучения пищевых продуктов и структуры биоразлагаемой пленки.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26592
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Journal of Food Science and Engineering.pdf1,23 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback