DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Тези доповідей, матеріали конференцій >
Тези доповідей >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/27149

Название: Research of functional properties of macaroni products enrichrd with berries raw material
Другие названия: Дослідження функціональних властивостей макаронних виробів, збагачених ягідною сировиною
Авторы: Voloshchuk, Galina
Волощук, Галина Іванівна
Holikova, Tatiana
Голікова, Тетяна Петрівна
Ключевые слова: macaroni products
functional properties
wild ash
whortberry
strawberry
макаронные изделия
функциональные свойства
рябина
черника
клубника
кафедра готельно-ресторанної справи
Issue Date: 2015
Библиографическое описание: Voloshchuk, G. Research of functional properties of macaroni products enriched with berries raw materials / G. Voloshchuk, T. Golikova // International scientific-practical conference innovative technologies for production of functional foods, April,2015. - Kutaisi, Georgia – P. 56-61.
Краткий осмотр (реферат): The paper deals with functional properties of macaroni products enriched with berries raw materials – powders of wild ash, whortberry and strawberry puree. The effect of berry raw materials to the quality of macaroni products as well as nutritional value has been presented. Such macaroni have new colors – succinic, violet, – bettering structure and lower quantity of dry substances in cooking water. Addition of berry raw material to the recipe of macaroni promotes enriching of it with cellulose, pectin, especially mineral matters, vitamins and organic acids. It has been proven that macaroni products enriched with berry raw material have radioprotective properties that appear in definite decreasing of Cs-137 accumulating in organism. В работе рассмотрены функциональные свойства макаронных изделий, обогащенных ягодным сырьем – порошком рябины, черники и клубничным пюре. Исследовано влияние ягодного сырья на качество макаронных изделий и пищевую ценность. Такие макаронные изделия имеют новый цвет – янтарный, фиолетовый, улучшенную структуру и уменьшенное количество сухих веществ, перешедших в варочную воду. Внесение ягодного сырья в рецептуру макаронных изделий обеспечивает обогащение целлюлозой, пектином, особенно минеральными веществами, витаминами и органическими кислотами. Установлено, что макаронные изделия, обогащенные ягодным сырьем, имеют радиопротекторные свойства, которые проявляются в уменьшении накопления Cs-137 в организме.У роботі розглянуті функціональні властивості макаронних виробів, збагачених ягідною сировиною – порошком горобини, чорниці і полуничним пюре. Досліджено вплив ягідної сировини на якість макаронних виробів і харчову цінність. Такі макаронні вироби мають новий колір – бурштиновий, фіолетовий, поліпшену структуру і зменшену кількість сухих речовин, що перейшли у варильну воду. Внесення ягідної сировини в рецептуру макаронних виробів забезпечує збагачення целлюлозою, пектином, особливо, мінеральними речовинами, вітамінами і органічними кислотами. Встановлено, що макаронні вироби, збагачені ягідною сировиною, мають радіопротекторні властивості, які виявляються з зменшенні накопичення Cs-137в організмі.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/27149
Appears in Collections:Тези доповідей

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Voloshchuk_Golikova.pdf181,74 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback