Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/27265
Title: Визначення показників якості альбумінної пасти з клітковиною
Other Titles: The definition of the quality indicators of albumin paste with potato cellulose
Authors: Грек, Олена Вікторівна
Grek, Olena
Онопрійчук, Олена Олександрівна
Onopriichuk, Olena
Тимчук, Алла Вікторівна
Tymchuk, Alla
Овсієнко, Кіра Володимирівна
Ovsiienko, Kira
Keywords: альбумінна паста з картопляною клітковиною «Potex»
аlbumin paste with potato cellulose “Potex”
метод експериментально-статистичного моделювання
мethod of experimentalstatistical modeling
кафедра технології молока і молочних продуктів
Issue Date: 2017
Citation: Визначення показників якості альбумінної пасти з клітковиною / О. В. Грек, О. О. Онопрійчук, А. В. Тимчук, К. В. Овсієнко // Наукові праці НУХТ. – 2017. - Том 23, № 6. – С. 149-157.
Abstract: У статті обґрунтовано можливість прогнозування протягом зберігання показників якості альбумінної пасти з концентратом харчових волокон — картопляною клітковиною (КК) «Potex» як регулятора масової частки вологи. Наведено склад суміші та особливості підготовки картопляної клітковини «Potex» для ефективного внесення в альбумінну масу. З використанням загальноприйнятих методів досліджень визначено показники якості зразків пасти протягом трьох діб зберігання в лабораторних умовах. Для математичного опису змін вологоутримувальної здатності, активної кислотності (рН) та масової частки вологи альбумінної пасти з КК застосовували метод експериментально-статистичного моделювання з використанням програми STATISTIKA. Отримані математичні моделі доцільно використовувати для прогнозування зміни показників альбумінної пасти з картопляною клітковиною «Potex» протягом визначеного терміну зберігання за температури 4±2° С залежно від вихідних значень — кількості та масової частки вологи білкової основи, співвідношення концентрату харчових волокон і сироватки, що дає змогу отримати якісний продукт із заданими показниками. The possibility of forecasting of the quality indicators of albumin paste with dietary fiber concentrate - potato cellulose (PC) is substantiated during storage “Potex”, as a regulator of moisture mass fraction. A composition of the mixture and the peculiarities of preparation of potato cellulose «Potex» are given for the effective introduction into albumin mass. Quality indicators of paste sample were determined during 3 days of storage in laboratory conditions using commonly used research methods. We applied a method of experimental-statistical modeling using the program STATISTICA for the mathematical description of the changes of water-retaining capacity, active acidity (pH) and moisture mass fraction of the albumin paste with PC. The obtained mathematical models can be used for prediction of changes of the parameters of albumin paste with potato cellulose “Potex” during a determined storage period at a temperature (4±2) °С depending on the initial values — the amount and the moisture mass fraction of the protein base, the ratio of dietary fiber concentrate and serum, which gives the ability to get a qualitative product with the given indicators.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/27265
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3.pdf810.71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.