Формування системи стрес-менеджменту на підприємствах м’ясопереробної галузі
Дата
2018
Автори
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
У статті розглянуто сутність поняття «стрес». Особливу увагу приділено різновиду стресу ‒ професійному стресу. Обґрунтовано важливість проблеми професійного стресу як об’єкту Всесвітньої організації охорони здоров’я у сфері охорони психічного здоров’я та трудової діяльності. Розглянута модель створення стресової ситуації. Досліджено класифікацію стресорів, їх розподіл на внутрішні та організаційні. З’ясовані особливості організаційних стресорів, що виникають на підприємствах м’ясопереробної галузі. Обґрунтовані причини сильного нервового перенапруження на виробництві. Досліджено низький рівень санітарно-гігієнічних умов на підприємствах м’ясопереробної галузі. Досліджено поняття «стрес менеджмент» на підприємстві. Розроблено систему стрес менеджменту на підприємстві, яка складається з трьох основних підсистем: виявлення стресогенних факторів на підприємств; атестації працівників на виявлення рівня стерсостійкості; розроблення організаційних заходів стрес менеджменту. Доповнено обов’язки інспектора кадрів за рахунок виявлення передумов стресових явищ та їх наслідків при веденні основних кадрових функцій (атестації кадрів, атестації посад, адаптації працівників, вивченні умов праці, аналізу особистості працівника, контролю за станом психологічного клімату в колективі, з’ясування причин звільнення працівників тощо). Запропоновані організаційні заходи стрес менеджменту для підприємства м’ясопереробної галузі.
The article deals with the essence of the concept of "stress". Particular attention is paid to the kind of stress - professional stress. The importance of the problem of professional stress as the object of the World Health Organization in the field of mental health and work activity is substantiated. The model of the stress situation is considered. The classification of stressors, their distribution into internal and organizational structures is investigated. The peculiarities of organizational stressors arising in meat processing industry enterprises are revealed. The reasons of strong nervous strain on the work are substantiated. The low level of sanitary-hygienic conditions at meat processing enterprises is investigated. The concept of "stress management" at the enterprise is explored. The stress management system in the enterprise is developed, which consists of three main subsystems: the identification of stress factors on enterprises; attestation of employees to determine the level of stability; development of organizational measures for stress management. Added duties of the inspector of personnel by identifying the prerequisites of stress phenomena and their consequences in the management of the main personnel functions (certification of personnel, certification of positions, adaptation of employees, study of working conditions, analysis of the personality of the employee, control of the state of the psychological climate in the team, clarification of the reasons dismissal of workers, etc.). Proposed organizational measures of stress management for the meat processing industry.
Опис
Ключові слова
стрес, стресор, система, стрес менеджмент, стресостійкість, підприємство, м’ясопереробна галузь, stress, stressor, system, stress management, stress resistance, the enterprise, the meat processing industry, кафедра економіки праці та менеджменту
Бібліографічний опис
Драган, О. І. Формування системи стрес-менеджменту на підприємствах м’ясопереробної галузі / О. І. Драган // Наукові праці НУХТ. - 2018. ‒ Том 24, №1. ‒ С. 101-106.