DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/28399

Название: Identification of beeswax and its falsification by the method of infrared spectroscopy
Другие названия: Ідентифікація бджолиного воску та його фальсифікату методом інфрачервоної спектроскопії
Авторы: Vyshniak, Volodymyr
Вишняк, Володимир Вікторович
Dimitriev, Oleg
Дімітрієв, Олег Петрович
Litvynchuk (Vorontsova), Svitlana
Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна
Dombrovskiy, Valeriy
Домбровський, Валерій Петрович
Ключевые слова: віск
парафін
церезин
спектроскопія
фальсифікат
wax
paraffin
ceresin
spectroscopy
falsification
кафедра фізики
Issue Date: 2018
Библиографическое описание: Identification of beeswax and its falsification by the method of infrared spectroscopy / V. Vyshniak, O. Dimitriev, S. Litvynchuk, V. Dombrovskiy // Ukrainian Food Journal. – 2018. – Vol. 7, Issue 3. – P. 421–433.
Краткий осмотр (реферат): Infrared reflection spectra from smooth surfaces of samples (paraffin, ceresin, wax, a mixture of beeswax and ceresin, a mixture of wax paraffin and ceresin, a mixture of wax and paraffin) have a similar structure. There are two clearly expressed maxima at wavelengths of 1510 and 1581 nm. The ratio Rw(1581)/Rw(1510) varies from 1.115 to 1.265. The smallest value corresponds to natural beeswax, and the maximum value is ceresin. After shredding the sample, the infrared spectral diffuse reflections did not undergo significant changes, the most intense spectral maxima did not change its position, but the redistribution of spectral lines by intensity was happened out. There were pronounced differences in the region from 1723 to 2400 nm. The coefficient  for the reflection spectra from the smooth surface was ~ 1.2, and for the reflection spectra from the crushed samples ~ 1.1. The reflection spectra in the region from 1100 to 1350 nm have a clear maximum at a wavelength of 1212.5 nm. IR reflection spectra allowed us to clarify the difference between the natural beeswax and ceresin through the ratio of reflection features at 1510 and 1581 nm: the maximal ratio corresponded to the former, while the smallest one to the latter. The different proportion of bands corresponding to CH2 and CH3 stretching vibrations suggested that hydrocarbon chains of wax molecules are longer than those of paraffin and ceresin studied. It was found that hydrocarbon contaminants in the bee wax are associated with narrowing of the C=O band at ~1736 cm-1. The detected spectral laws will enable the identification of natural beeswax and detect its counterfeit. Інфрачервоні спектри відбивання від гладких поверхонь зразків (парафін, церезин, віск, суміш бджолиного воску та церезину, суміш воску парафіну та церезину, суміш воску та парафіну) мають подібну структуру. Спостерігаються два явно виражені максимуми на довжинах хвиль 1510 та 1581 нм. Співвідношення Rw(1581)/RW(1510) змінюється у діапазоні від 1,115 до 1,265. Найменше значення відповідає натуральному бджолиному воску, а максимальне значення – церезину. Після подрібнення зразка інфрачервоні спектри дифузного відбивання не зазнали суттєвих змін, найбільш інтенсивні спектральні максимуми не змінили свого положення, але відбувся перерозподіл спектральних ліній за інтенсивністю. Чітко виражені відмінності в області від 1723 до 2400 нм. Коефіцієнт α для спектрів відбивання від гладкої поверхні становив ~1,2, а для спектрів відбивання від подрібнених зразків ~1,1. Відмінності спектрів відбивання в області спектра від 1100 до 1350 нм проявляються на довжині хвилі 1212,5 нм. ІЧ-спектри дали змогу з'ясувати різницю між природним бджолиним воском і церезином через співвідношення характеристик відбиття при 1510 та 1581 нм: максимальне відношення відповідало воску, а найменше відношення – церезину. Різні пропорції смуг, що відповідають валентним коливанням СН2 та СН3, показали, що вуглеводневі ланцюжки молекул воску довші, ніж молекули досліджуваних парафіну та церезину. Встановлено, що вуглеводневі домішки в бджолиному воску асоціюються із звуженням смуги C = O при ~ 1736 см-1. Виявлені спектральні закономірності дадуть змогу ідентифікувати натуральний бджолиний віск і виявити його фальсифікат.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/28399
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
UKRAINIAN FOOD JOURNAL 2018 V.7 Is.3.pdf686,99 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback