DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/28547

Название: Development of mathematic model of spiced sour-milk pastas quality
Другие названия: Розробка математичної моделі якості кисломолочних паст з прянощами
Авторы: Guts, Viktor
Yushchenko (Gonchar), Natalia
Kuzmyk, Ulyana
Гуць, Віктор Степанович
Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна
Кузьмик, Ульяна Геннадіївна
Ключевые слова: nutritious system condition
поживний стан системи
comprehensive evaluation of quality
комплексна оцінка якості
mathematic model
математична модель
кафедра технології молока і молочних продуктів
кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції
Issue Date: 2018
Библиографическое описание: Development of mathematic model of spiced sour-milk pastas quality / V. Goots, N. Yushchenko, U. Kuzmyk // Food and Environment Safety. – 2018. – № 2. – Р. 224-232.
Краткий осмотр (реферат): Comprehensive assessment effectiveness and food products quality forecast was substantiated using organoleptic estimation, profiles construction and usage of differential equations. The pastas with spices based on soft diet cottage cheese produced of variable recipes quality was selected as an object of the study.In the pastas composition such spices as allspice, black pepper, ginger, cinnamon, anise, cloves, cardamom, fenugreek and nutmeg were used in amount of 0.27... 1.1%. Profiles of square area quality and differential equation for solving and analyzing by a computer program with usage of «Maple» pack were developed based on mathematical model in order to assess the quality o f these dairy products. The analytical research results on product quality were obtained from organoleptic parameters and content of biologically active substances (tannin, catechin, and rutin) with usage of symbolic computer mathematics and graphic images methods. Обґрунтована комплексна оцінка ефективності та прогноз якості продуктів харчування з використанням органолептичної оцінки, побудови профілів та використання диференціальних рівнянь. В якості об'єкта дослідження було вибрано пасту з прянощами на основі м'якого дієтичного сиру, що виготовляється з різноманітних рецептів якості. У складі паст таких прянощів, як духмяний перець, чорний перець, імбир, кориця, аніс, гвоздика, кардамон, пажитник і мускатний горіх використовується в кількості 0,27 ... 1,1%. Профілі якості та диференціального рівняння для вирішення та аналізу за допомогою комп'ютерної програми з використанням пакету «Maple» були розроблені на основі математичної моделі для оцінки якості цих молочних продуктів. Результати аналітичних досліджень щодо якості продукції отримані з органолептичних параметрів та вмісту біологічно активних речовин (таніну, катехіну та рутіну) з використанням символьних комп'ютерних математик та методів графічного зображення.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/28547
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Kuzmyk.pdf7,68 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback