DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/28772

Название: Development of technology of Ayurvedic culinary products with natural plant components
Другие названия: Розробка технології аюрведичних кулінарних виробів з натуральними компонентами рослин
Авторы: Frolova, Natalia
Yushchenko (Gonchar), Natalia
Sliusarenko, Viktoriya
Avramenko, Maxym
Luka, Audrey
Piatyhorets, Anton
Фролова, Наталія Епінетівна
Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна
Слюсаренко, Вікторія Вячеславівна
Авраменко, Максим Михайлович
Лука, Андрій Тимофійович
П`ятигорець, Антон Сергійович
Ключевые слова: аyurveda
аюрведа
tea based drinks
напої на основі чаю
spice compositions
композиції прянощів
кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції
Issue Date: 2018
Библиографическое описание: Development of technology of Ayurvedic culinary products with natural plant components / N. Frolova, N. Yushchenko, V. Slusarenko, M. Avramenko, A. Luka, A. Piatyhorets // Technology audit and production reserves. - 2018. - № 6/3(44). - Р. 48-54.
Краткий осмотр (реферат): Based on Ayurvedic nutrition principles, recipes for new types of beverage based on tea have been developed with a composition of spices, which includes cinnamon, ginger and cloves in a ratio of 1: 2: 0.5. The composition of the combination mixture of vegetable oils - sesame, soya and hemp in the ratio 1: 2.5: 1.5 and the extract of the aromatic mixture on its basis (dill: the marigold: oak bark in the ratio 1: 3: 2). The efficiency of obtaining oil extracts with the use of the Profi Cook1080 vacuum cleaner has been proved (Netherlands). The recipes of Ayurvedic chocolates in fruit corps, which are additionally introduced, are developed honey, dry laminaria and a combination of spices. The carbohydrate composition of dried berries based on chocolate is studied cranberries: the total content of certain carbohydrates was 53.2%, including sucrose - only 12.3%. The use of such sweets will reduce the flow of easily digestible carbohydrates to the body, and the use of as a carbohydrate component of natural honey will save the product of refined sugars. 1:2,5:1,5 та екстракту ароматичної суміші на її основі (кріп:нагідки:кора дуба у співвідношенні 1:3:2). Доведено ефективність отримання олійних екстрактів із використанням вакууматора Profi Cook1080 (Нідерланди). Розроблено рецептури аюрведичних цукерок у фруктових корпусах, до складу яких додатково вводиться мед, суха ламінарія та комбінація прянощів. Досліджено вуглеводний склад цукерок на основі сушених ягід журавлини: загальний вміст визначених вуглеводів становив 53,2 %, у тому числі сахарози - всього 12,3 %. Вживання таких цукерок дозволить знизити надходження до організму легкозасвоюваних вуглеводів, а застосування у якості вуглеводного компоненту натурального меду позбавить продукт рафінованих цукрів.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/28772
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Стаття_техн_резерви.pdf10,74 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback