DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/28946

Название: Investigation of the effectiveness of air pasteurization of sausage products using active packing elements
Другие названия: Дослідження ефективності пастеризації ковбасних виробів з використанням активних пакувальних елементів
Авторы: Pasichny, Vasiliy
Ukrainets, Anatoliy
Khrapachov, Oleg
Marynin, Andriy
Sviatnenko, Roman
Moroz, Elena
Пасічний, Василь Миколайович
Українець, Анатолій Іванович
Храпачов, Олег Вікторович
Маринін, Андрій Іванович
Святненко, Роман Сергійович
Мороз, Олена Олексіївна
Ключевые слова: кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів
кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування
water activity
boiled sausage products
air absorbent
repeated pasteurization
активність води
абсорбент повітря
варені ковбасні вироби
повторна пастеризація
Issue Date: 2018
Библиографическое описание: Investigation of the effectiveness of air pasteurization of sausage products using active packing elements / V. Pasichnyi, A. Ukrainets, O. Khrapachov, A. Marynin, R. Svyatnenko, O. Moroz // Eureka: Life Sciences. – 2018. - № 6. – PP. 26-32.
Краткий осмотр (реферат): The aim of the researches was to determine the effectiveness of repeated pasteurization using an air absorbent. The effectiveness of repeated pasteurization is studied at an air absorbent for prolonging the storage life of sausage products. Pasteurization was realized at temperature 85–90 °С during 15–20 minutes. The obtained results of the stability of quality indices of sausage products in storage terms up to 94 days corresponded to standard values for this product type. According to organoleptic parameters, products correspond to requirements of normative documents and have high quality indices during the indicated storage term. At the end of the storage term the deviation of the quality index of organoleptic parameters by the five-point scale was no more 0,09 units for pasteurized products with an air absorbent. The decrease of the index of the average point mark for pasteurized products without an air absorbent was 0,17 units. It proves the high stability of the quality of sausage products at the storage process. The conducted analysis as to the change of the water activity index in storage terms for pasteurized wieners with an air absorbent proves that its use doesn’t essentially influence awvalue. This effect is proved by the microbiological and organoleptic stability of sausage products at storage. Метою досліджень було визначення ефективності повторної пастеризації з використанням повітряного абсорбенту. Ефективність повторної пастеризації вивчається на повітряному абсорбенті для продовження терміну зберігання ковбасних виробів. Пастеризацію здійснювали при температурі 85–90 ° С протягом 15–20 хвилин. Отримані результати стабільності показників якості ковбасних виробів у термінах зберігання до 94 днів відповідали стандартним значенням для даного виду продукції. За органолептичними показниками продукція відповідає вимогам нормативних документів і має високі показники якості протягом зазначеного терміну зберігання. Наприкінці терміну зберігання відхилення показника якості органолептичних параметрів за п'ятибальною шкалою становило не більше 0,09 одиниць для пастеризованих продуктів з повітряним абсорбентом. Зниження індексу середньої точки для пастеризованих продуктів без поглинання повітря склало 0,17 одиниць. Це доводить високу стабільність якості ковбасних виробів при зберіганні. Проведений аналіз зміни показника водної активності в умовах зберігання пастеризованих сардельок за допомогою повітряного абсорбенту доводить, що його застосування суттєво не впливає навартість. Цей ефект підтверджується мікробіологічною і органолептичною стабільністю ковбасних виробів при зберіганні.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/28946
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
809-2342-1-PB.pdf1,25 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback