Концептуальний підхід до управління талантами на підприємствах харчової галузі

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

У статті досліджено концептуальний підхід до управління талантами з метою її адаптації до підприємств харчової галузі. Сучасні підприємства харчової галузі суттєво відрізняються за рівнем технічного оснащення, використанням новітніх технологій і кваліфікацією персоналу. Крім того, за умов жорсткої конкуренції зростає потреба саме в працівниках, які є високопродуктивними, обдарованими, мають унікальні вміння, знання та навички в сфері інноваційних процесів харчових виробництв. Запровадження концепції управління талантами на підприємствах харчової галузі є актуальною. Досліджено основні складові управління талантами: оцінка, коучинг, наставництво, планування спадкоємності. Проаналізовані підходи для забезпечення управлінських посад талановитими співробітниками. Запропоновано адаптувати матрицю Бостонської консалтингової групи (БКГ) стосовно поділу за групами талановитих працівників підприємства згідно критеріїв «Інноваційний потенціал працівника» Ефективність використання персоналу». Для кожної групи талановитих працівників визначено заходи щодо подальшого існування в компанії з метою підвищення ефективності використання персоналу. Для «Важких дітей» заходи адаптації: наставництво, стажування, планування кар’єри, коворкінг, краудстафінг. Для «Зірок» заходи розвитку: екслюзивний рекрутінг, кар’єрний коучинг, ауфтрагстактика, психологічний тимбілдинг, участь у галузевих конкурсах, грантах, сертифікація персоналу, ротація. Для «Дійних корів» ‒ заходи підтримки: корпоративний університет, інжиніринг праці, технологія AKADS, ротація. Для «Собак» заходи вивільнення персоналу: даунсайзинг, реінжиніринг, аутплейсмент. Для захисту власних талантів підприємства запропоновано застосовувати заходи технології антихедхантінгу.The conceptual approach to management talents with the aim of its adaptation to the enterprises of food industry is described in the article. The modern enterprises of food industry substantially differ from the level of technical equipment, use of the newest technologies and personnel qualification. In addition, at the terms of severe competition the requirement grows exactly in workers who are high-performance, gifted, have unique abilities, knowledge and skills in the sphere of innovative processes of food production. Introduction of conception of talents’ management on the enterprises of food industry is actual. Basic component of talents’ management are investigated: estimation, coaching, tutorship, succession planning. The approaches for providing the administrative positions of talented employees are analyzed. The offers to adapt the matrix of Boston consulting group (BCG) in relation to the division into the groups of talented workers of the enterprise in obedience to criteria of "Innovative potential of worker" Efficiency of staff deployment". For every group of talented workers events in relation to further existence in the company with the aim of increase of the staff deployment efficiency are determined. For the "Difficult children" events of adaptation: tutorship, internship, career planning, co-working, and crowd staffing. For "Stars" events of development: exclusive recruiting, career coaching, psychological teambuilding, participating in branch competitions, grants, personnel certification, rotary press. For the "Milch cows" events of support: corporate university, labour engineering, AKADS technology, rotary press. For «Dogs» events of personal quittance: downsizing, reengineering, outplacement. For defensing of own talents of enterprise it is offered to apply the events of antiheadhunting technology.

Опис

Ключові слова

управління талантами, матриця БКГ, коучинг, хедхантінг, розвиток, підприємство, харчова галузь, talent management, BCG matrix, coaching, headhunting, development, enterprise, industry, кафедра економіки праці та менеджменту

Бібліографічний опис

Драган, О. І. Концептуальний підхід до управління талантами на підприємствах харчової галузі / О. І. Драган // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2019. – Т. 25, № 2. – С. 86-95.

Зібрання