DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Монографії, підручники, навчальні посібники >
Монографії >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/29867

Название: Development of modeling theоretical studies on fractionating distillation parameters of natural sources of aroma
Другие названия: Розвиток моделювання теоретичних досліджень параметрів фракційної перегонки природних джерел аромату
Авторы: Yushchenko (Gonchar), Natalia
Frolova, Natalia
Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна
Фролова, Наталія Епінетівна
Ключевые слова: аромат
aroma
моделювання
modeling
фракційної перегонки
fractionating distillation
кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції
Issue Date: 2018
Библиографическое описание: Frolova, N. Development of modeling theоretical studies on fractionating distillation parameters of natural sources of aroma / N. E. Frolova, N. M. Yushchenko // Engineering sciences: development prospects in countries of Europe at the beginning of the third millennium : Collective monograph. - Volume 2. - Izdevnieciba “Baltija Publishing”(Riga). – 2018. – Р. 385-409.
Краткий осмотр (реферат): Ir this paper the results of theoretical justification of coherence of scuing model regimes of distillation of essential oils into separate aroma fractions, w hich arc highly concentrated flavors of long-term storage, arc represented. High-performance essential oils distillation requires adherence to strict ptocess condition», cnicial for regulating fraction's aroma. Complexity in determining of such regimes consist in duration of experimental cistillations with mentioned essential oils expenses Theoretical modelling of distillation parameters provides, though real deflations. development of set fraction’s aroma on account of collecting key aromatic components and a number of others, similar to the ley ones in ftgitivcncss and boiling point, into a separate fraction. To nxtdcl regimes of essential oil fraction distillation valid Tboil of essential oils components at ambient pressure, equilibrium picssurcs of essential oils distillation, value of relative faptiveness of a. as ratio of ptcssurcs at a constant temperature, are attributed A mint nun number of theoretically perfect plates and operating reflux ratio were taken into account Fraction distillation doesn’t ruin natural structural bond of essential oils compounds, preserves their biologic ability. Combining fractions of one essential oil or various ones by the determined moss ratios provides nunerous variants of natural flavors for usage in food, in parti.-ular dairy industry. У роботі представлено результати теоретичного обґрунтування послідовності встановлення модельних режимів перегонки ефірних олій на фракції різного аромату, які є висококонцентрованими ароматизаторами тривалого зберігання. Результативна перегонка ефірних олій вимагає дотримання чітких режимів процесу, вирішальних в регулюванні аромату фракцій. Складність встановлення таких режимів полягає в тривалості експериментальних перегонок із значними витратами ЕО. Теоретичне моделювання параметрів перегонки забезпечує, при реальних перегонках формування заданого аромату фракції за рахунок збирання в окрему фракцію ключових ароматичних компонентів і ряду інших, близьких до ключових за летючістю і температурою кипіння. До модельних режимів фракційної перегонки ефірної олії віднесено дійсні Ткип компонентів ЕО за атмосферним тиском, рівноважні тиски перегонки ЕО, значення відносної леткості α, як відношення тисків за сталої температури. Враховувалося мінімальне число теоретичних тарілок та робоче флегмове число. Фракційна перегонка не руйнує природні структурні зв’язки компонентів ефірних олій, зберігає їхню біологічну здатність. Комбінування фракцій однієї ефірної олії, або різних ефірних олій за встановленими масовими співвідношеннями забезпечує численні варіанти натуральних ароматизаторів для застосування у харчовій, зокрема молочній промисловості.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/29867
Appears in Collections:Монографії

Files in This Item:

File Description SizeFormat
монографія.pdf5,23 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback