Економіко-правовий аналіз розміщення страхових резервів страхових компаній і перестрахування у нерезидентів

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Страхове законодавство визначає напрями і норми розміщення страхових резервів і передбачає перестрахування у випадку великих страхових сум, а страхові компанії приймають економічно обґрунтоване для них рішення. Метою дослідження є аналіз напрямів інвестування коштів страхових резервів страхових компаній України в частині перевірки законодавчих умов ведення страхового бізнесу і оптимальності перестрахування у нерезидентів з позицій теорії відкритої економіки. Процедуру аналізу застосовано як для всього страхового ринку України, так й окремо для сектору ринку страхування життя і для сектору ринку страхування іншого, ніж страхування життя. Часовий інтервал дослідження становить 2013 – 2018 роки.Виявлено негативні макроекономічні тенденції: зменшення кількості страховиків, активів та інших ключових показників. Запас забезпечення статутного капіталу значно скоротився, мало місце коливання і зменшення значення зареєстрованого капіталу страховиків. Спостерігається позитивна тенденція нарощення страховиками своїх резервів протягом досліджуваного періоду. Переважне розміщення коштів резервів відбувається у банківські депозити. Не цікавими для страховиків є банківські метали, акції, облігації та інвестиції в економіку України. Суттєвих структурних змін у розміщенні активів після «Революції гідності» не відбулося. Виявлено, що ринок перестрахових послуг в Україні є оптимально відкритим, більшість премій з перестрахування залишаються в країні у національних постачальників. Страховики-нерезиденти виконують взяті на себе зобов’язання повною мірою.

Опис

Ключові слова

страхування, страхові резерви, перестрахування, страховий ринок, страхові премії, кафедра фінансів, insurance, insurance reserves, reinsurance, insurance market, insurance premiums

Бібліографічний опис

Шірінян, Л. В. Економіко-правовий аналіз розміщення страхових резервів страхових компаній і перестрахування у нерезидентів / Л. В. Шірінян, О. В. Шашенко, А. А. Шірінян // Бізнес-інформ. – 2019. – № 7. – С. 250–260.

Зібрання