Вибір технології десульфуризації димових газів для українських вугільних теплових електростанцій

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Концентрація діоксиду сірки в димових газах спалювальних установок після 01.01.2018 повинна не перевищувати 200 мг/мн3, а для нових установок — 150 мг/нм3, як того вимагають Директива 2010/75/EU та наказ Мінприроди України № 62 від 16.02.2018. Сьогодні рівень викидів SO2 на ТЕС України перевищує ці граничні значення в 6—18 разів. Це потребує впровадження сучасних ефективних технологій газоочищення. Вибір конкретних технологій газоочищення повинен базуватися на принципах технологічної, економічної та екологічної доцільності. Ці технології повинні відповідати європейському критерію «Найкращі доступні технології». З огляду на вищевикладене у статті визначено необхідний ступінь сіркоочищення димових газів та пріоритетний метод сіркоочищення для впровадження на ТЕС України. Для цього було виконано аналіз сучасних методів і технологій очищення димових газів від SO2, розрахунок і узагальнення валових та питомих викидів діоксиду сірки у димових газах ТЕС у 2013—2016 рр. Встановлено, що значення питомих концентрацій діоксиду сірки в сухих димових газах на ТЕС України у 2013—2016рр. залежно від марки палива, його сірчистості та способу шлаковидалення в котлі були в діапазоні 2500— 7200мг/мн3, а об’єм валових викидів діоксиду сірки на ТЕС України досягає 1000 тис. тонн. Показано, що рівень питомих концентрацій діоксиду сірки в димових газах українських вугільних ТЕС вимагає рівня ефективності очистки вище 92—98%. Перспективною технологією для впровадження на ТЕС України є технологія мокрої вапнякової десульфуризації з примусовим окисленням, незважаючи на високі капітальні затрати, — до 200 Євро/кВт.

Опис

Ключові слова

енергетика, екологія, теплова електростанція, димові гази, шкідливі речовини, сірка, очистка, технологія, десульфуризація

Бібліографічний опис

Вольчин, І. А. Вибір технології десульфуризації димових газів для українських вугільних теплових електростанцій / І. А. Вольчин, Л. С. Гапонич, І. П. Згоран // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2018. – Т. 24, № 4. – С. 154–168.

Зібрання