Удосконалення процесу адсорбційного очищення соку столового буряка

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2012

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Дисертаційна робота присвячена удосконаленню процесу адсорбційного очищення соку столового буряка від небажаних домішок природними адсорбентами. Підібрано ефективний адсорбент - шунгіт. Визначено раціональні параметри його використання для очищення соку столового буряка від пектинових речовин, нітрат-іонів, іонів важких металів, шкідливих мікроорганізмів. Отримані кінетичні залежності та розраховані фізичні константи адсорбованих домішок із соку столового буряка шунгітом, які можуть бути використані при проектуванні адсорберів. Досліджено залежність коефіцієнтів зовнішньої і внутрішньої дифузії від температури при адсорбції пектинових речовин шунгітом. Підібрано оптимальні параметри регенерації шунгіта перегрітою водяною парою і встановлено її кратність. Розроблено математичну модель розрахунку тривалості процесу адсорбції до настання фазової рівноваги при поглинанні пектинових речовин із соку столового буряка шунгітом, встановлено її адекватність і підібрано програму її розв´язку. Удосконалено апаратурно-технологічні схеми виробництва соку столового буряка та харчового барвника з нього, обґрунтовано їх економічну ефективність.
Dissertation is dedicated to the improvement of the process of adsorptive purification of red beet juice from unwanted impurities with the help of natural adsorbents. Effective adsorbent – shungite – has been selected. Reasonable parameters for its usage, when purifying red beet juice from pectin substances, nitrate ions, heavy metals ions and harmful microorganisms, have been determined. Kinetic dependencies have been obtained and physical constants of impurities from red beet juice adsorbed by shungite have been calculated. They can be used when designing adsorption devices. The dependency of coefficients of external and internal diffusion on temperature when adsorbing pectin substances by shungite has been researched. The optimal parameters for regenerating shungite by overheated water steam have been chosen and its frequency rate has been determined. The mathematical model for calculating a period for the beginning of phase equilibrium, when adsorbing pectin substances from red beet juice by shungite, has been elaborated, its adequacy has been established and the program for its solving has been selected. Instrument and technological schemes for producing red beet juice as well as its food grade dye have been improved; their economic efficiency has been grounded.

Опис

Ключові слова

оптимізація, сік столового буряка, харчовий барвник, шунгіт, адсорбційне очищення, кінетичні залежності, фізичні константи, коефіцієнт дифузії, optimization, red beet juice, food grade dye, shungite, adsorptive purification, kinetic dependencies, physical constants, diffusion coefficient

Бібліографічний опис

Шейко, Т. В. Удосконалення процесу адсорбційного очищення соку столового буряка : автореф. дис. ... канд. тех. наук : 05.18.12 "Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв" / Шейко Таміла Володимирівна ; НУХТ. - К., 2012. - 23 с.