Компетенція і компетентнісність: погляди та уявлення

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2014

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Розглянуто та проаналізовано трактування сутності та відмінності між поняттями «компетенція» і «компетентність». Доведено, що ключові та конкретні професійні компетенції/компетентності багатоаспектні, складні за структурою. Констатовано про необхідність переходу до компетентнісної освіти, яка має спиратися на інноваційний досвід. Показано, що кожна група професій вимагає свого набору компетентностей, виявлення яких передбачає аналіз діяльності представників цих професій із метою визначення ключових і конкретних професійних компетентностей. Процес професійного навчання має бути спрямований не тільки на становлення базових компетентностей майбутнього фахівця для виконання нормативної діяльності в рамках його компетенції, але й на формування творчого потенціалу розвитку та вдосконалення компетентностей у майбутньому, вже у процесі здійснення професійної діяльності. Перехід до компетентнісної освіти не може здійснюватися за допомогою адміністративно-емпіричних спроб і має спиратися на розвинену і визнану освітньою спільнотою психолого-педагогічну теорію, накопичений інноваційний досвід.

Опис

Ключові слова

компетентнісна освіта, інноваційний досвід, професійні компетенції/компетентності, професійне навчання, competence education, professional competencies / competencies, professional education, innovative experience, кафедра фізики

Бібліографічний опис

Шатковська, Г. І. Компетенція і компетентнісність: погляди та уявлення / Г. І. Шатковська // Збірник наукових праць Кам'янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка. Серія : Педагогічна. – 2014. – Вип. 20. – С. 61–64.

Зібрання