Модулятори трансмембранного кальцієвого обміну в мітохондріях міометрія змінюють їхній гідродинамічний діаметр

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2010

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Досліджено вплив модуляторів обміну іонів Са в мітохондріях – олігоміцину, Mg2+ та рутенієвого червоного (RuR) – на розмір та гранулярність цих субклітинних структур, одержаних із гладенького м’яза матки. Методом фотонної кореляційної спектроскопії показано, що середній гідродинамічний діаметр ізольованих мітохондрій становить 655 ± 14 нм (n = 5; контроль). Внесення олігоміцину (1 мкг/мл) – інгібітора F0-компонента АТР -синтази, вірогідно індукує збільшення середнього гідродинамічного діаметра мітохондрій до 913 ± 75 нм (n = 5), що на 39% більше від контролю. У присутності в середовищі інкубації як RuR (10 мкМ), який є блокатором Са2+-уніпортеру, так і іонів Mg (7 мМ), середній гідродинамічний діаметр мітохондрій вірогідно збільшується відносно контролю до 788 ± 28 (n = 5) та 788 ± 38 (n = 5) нм відповідно, що на 17% більше від контрольного значення. Методом проточної цитометрії встановлено, що олігоміцин (1 мг/мл) спричинює збільшення бокового світлорозсіювання у суспензії ізольованих мітохондрій. Додавання RuR (10 мкМ) та Mg2+ (7 мМ) практично не призводить до суттєвих змін параметра бокового світлорозсіювання. Отже, гранулярність мітохондрій суттєво збільшується під впливом олігоміцину, але залишається майже незмінною за дії Mg2+ та RuR.

Опис

Ключові слова

міометрій, myometrium, ізольовані мітохондрії, фотонна кореляційна спектроскопія, проточна цитометрія, isolated mitochondria, photon correlation spectroscopy, flow cytometry

Бібліографічний опис

Модулятори трансмембранного кальцієвого обміну в мітохондріях міометрія змінюють їхній гідродинамічний діаметр / Н. В. Кандаурова, О. Ю. Чуніхін, Л. Г. Бабіч, С. Г. Шликов, С. О. Костерін // Український біохімічний журнал. – 2010. – Т. 82, № 6. – С. 52-57.

Зібрання