DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/4724

Название: Оптимізація процесу зброджування пивного сусла рентгенівським опроміненням
Другие названия: Optimization of the fermentation of beer wort X-rays
Авторы: Романова, Зоряна Миколаївна
Прибильський, Віталій Леонідович
Бондар, Микола Васильович
Романов, Микола Сергійович
Харгелія (Карпутіна), Дар'я Дмитрівна
Romanova, Zoryana
Prybylskyy, Vitaly
Bondar, Mykola
Romanov, Mykola
Kliargeliia (Karputina), Daria
Ключевые слова: електромагнітне опромінювання
рентгенівські промені
дріжджі
біологічне середовище
пиво
электромагнитное облучение
рентгеновские лучи
дрожжи
биологическая среда
electromagnetic radiation
X-rays
yeast
biological environment
beer
кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління
кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства
кафедра експертизи харчових продуктів
кафедра технології оздоровчих продуктів
Issue Date: 2012
Библиографическое описание: Оптимізація процесу зброджування пивного сусла рентгенівським опроміненням / З. М. Романова, В. Л. Прибильський, М. В. Бондар, М. С. Романов, Д. Д. Карпутіна // Харчова промисловість. - К. : НУХТ, 2012. - № 13. - С. 94-99.
Краткий осмотр (реферат): Досліджено вплив рентгенівського опромінення на біологічну активність дріжджових клітин - Saccharomyces cerevisiae Saflager W 34/70, що використовуються в пивоварінні. Були виявлені позитивні зміни фізико-хімічних показників сусла і біохімічного складу пива. Дослідження доводять, що електромагнітні випромінювання стимулюють біологічні процеси в дріжджовій клітині і в результаті процес зброджування скорочується до 2-х діб.Исследовано влияние рентгеновского облучения на биологическую активность дрожжевых клеток — Saccharomyces cerevisiae Saflager W 34/70, используемых в пивоварении. Были выявлены позитивные изменения физико-химических показателей сусла и биохимического состава пива. Исследования доказывают, что электромагнитные излучения стимулируют биологические процессы в дрожджевой клетке и в результате процесс збраживания сокращается до 2-х суток. The effect of X-ray irradiation on the biological acctivity of the yeast cells — Saccharomyses cerevisiae Saflager W 34/70, used in brewing. Were foud positive changes in physical characteristics and chemical composition of the wort of beer. Studies have agrued that electromagnetic radiation stimulates biological processes in yeast cells and as a result of the fermentation process is shortened to 2 days. All experimental results indicate that ECMO to a certain extent capable of stimulating intracellular processes, leading to an increase in the rate of division of organisms and thus to an increase in rates of specific growth rate and cell size.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/4724
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
9.pdf232,09 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback