DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/5825

Название: Для очищення води
Другие названия: For water treatment
Авторы: Хижняк, Ольга Олександрівна
Запольський, Анатолій Кирилович
Khyzhnyak, Olga
Zapolskiy, Anatoly
Ключевые слова: очищення води
очистка воды
cleaning of water
питна вода
коагулянт
питьевая вода
коагулянт
drinking water
coagulant
кафедра експертизи харчових продуктів
Issue Date: 2006
Библиографическое описание: Хижняк, О. О. Для очищення води / О. О. Хижняк, А. К. Запольський // Харчова та переробна промисловість. - 2006. – №3. – С. 26-27.
Краткий осмотр (реферат): В статті представлений огляд існуючих реагентів, а саме коагулянтів, які застосовуються для отримання питної води високої якості. Вимоги до якості води різні і залежать від її призначення, виду продукції, що виготовляється, та технологій, що застосовуються. В харчовій промисловості технологічна вода повинна відповідати вимогам до питної води і господарських потреб, а також додатковим вимогам, які обумовлені специфічними умовами галузі. Зазвичай якість води із природних джерел, поверхневих та підземних, не задовольняє вимог споживача. Саме вимоги споживача та хімічний склад і властивості природної води визначають вибір методів її обробки. Найбільш поширені, неорганічні коагулянти. Тому наведені переваги та недоліки саме таких коагулянтів. В статье представлен обзор существующих реагентов, а именно коагулянтов, которые применяются для получения питьевой воды высокого качества. Требования к качеству воды разные и зависят от ее назначения, вида продукции, которая изготовляется, и технологий, которые применяются. В пищевой промышленности технологическая вода должна отвечать требованиям к питьевой воде и хозяйственным потребностям, а также дополнительным требованиям, которые обусловлены специфическими условиями отрасли. Обычно качество воды из естественных источников, поверхностных и подземных, не удовлетворяет требований потребителя. Именно требования потребителя и химический состав и свойства естественной воды определяют выбор методов ее обработки. Наиболее распространенные, неорганические коагулянты. Поэтому приведенные преимущества и недостатки именно таких коагулянтов. In the article the presented review of existent reagents, namely coagulants that are used for the receipt of drinking-water of high quality. Requirements to quality of water are different and depend on her setting, type of products that is made, and technologies that are used. In food industry technological water must answer requirements to the drinking-water and economic necessities, and also to the additional requirements that is conditioned by the specific terms of industry. Usually quality of water from natural sources superficial and underground dissatisfies the requirements of consumer. Exactly the requirements of consumer and chemical composition and properties of natural water determine the choice of methods of her treatment. Most widespread, inorganic coagulants. Therefore the brought advantages over and lacks of just the same coagulants.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/5825
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
12490_3.pdf82,1 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback