Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/620
Title: Production of Surfactants by Rhodococcus erythropolis Strain EK-1, Grown on Hydrophilic and Hydrophobic Substrates
Authors: Pirog, Tatiana
Shevchuk, Tetiana
Voloshina, Iryna
Karpenko, Elena
Keywords: surfactants
поверхнево-активні речовини
Rhodococcus erythropolis ЕК-1
культивування
гліколіпіди
cultivation
glycolipids
кафедра біотехнології і мікробіології
Issue Date: 2004
Citation: Pirog, T. Production of Surfactants by Rhodococcus erythropolis Strain EK-1, Grown on Hydrophilic and Hydrophobic Substrates / T. Pirog, T. Shevchuk, I. Voloshina,E. Karpenko // Applied Biochemistry and Microbiology. - 2004. - Vol. 40, No. 5. - P. 470–475.
Abstract: The ability of Rhodococcus erythropolis strain EK-1 to produce surfactants when grown on hydrophilic (ethanol and glucose) and hydrophobic (liquid paraffins and hexadecane) substrates was studied. The strain was found to produce surfactants with emulsifying and surface-active properties. The production of surfactants depended on the composition of the nutritive medium, nature and concentration of the sources of carbon and nitrogen, and duration of cultivation. Chemically, surfactants produced by Rhodococcus erythropolis EK-1 grown on ethanol are a complex of lipids with polysaccharide–proteinaceous substances. The lipids include glycolipids (trehalose mono- and dicorynomycolates) and common lipids (cetyl alcohol, palmitic acid, methyl n-pentadecanoate, triglycerides, and mycolic acids).
Вивчена здатність до утворення поверхнево-активних речовин (ПАР) при зростанні штаму Rhodococcus erythropolis ЕК-1 на гідрофільних (етанол, глюкоза) та гідрофобних (рідкі парафіни, гексадекан) субстратах. Встановлено, що штам синтезує як вільні, так і асоційовані з клітинами ПАР, що володіють емульгуючими і поверхнево-активними властивостями. Показано залежність синтезу ПАР від складу живильного середовища, природи і концентрації вуглецевого і азотного джерел живлення, тривалості процесу культивування. За хімічною природою ПАР, синтезовані при зростанні Rhodococcus erythropolis ЕК-1 на етанолі, представляють комплекс ліпідів із сполуками полісахаридно-білкової природи. У складі ліпідів виявлені гліколіпіди (трегалозомоно-й трегалозодікоріноміколати) і загальні ліпіди (цетиловий спирт, пальмітинова кислота, метиловий ефір н-пентадекановой кислоти, тригліцериди, міколових кислоти).
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/620
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABM_2004.pdf38.03 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.