Матеріали конференцій

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 8005
  • Документ
    Тенденції зеленої хімії у контексті концепції сталого розвитку
    (2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна
    У роботі розглядається сучасний напрям розвитку хімії та хімічної технології – зелена хімія. Він ґрунтується на тому, що потрібно застосовувати інноваційні способи отримання хімічних сполук, щоб не завдати шкоди навколишньому середовищу ні при їх виробництві, ні при їх використанні. Долучення енергоефективних методів виробництва хімічних речовин сприятиме скороченню витрат на енергоресурси та зниженню викидів шкідливих речовин у атмосферу, що є важливим кроком у напрямі сталого розвитку.
  • Документ
    Антиоксиданти фенольної природи як збагачувачі у технологіях функціональних харчових продуктів
    (2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Задесенська, Ілона Валеріївна
    Як потенційні функціональні інгредієнти для подолання та зменшення наслідків окислювального стресу можна розглядати біоантиоксиданти. Крім оздоровчих ефектів, введення біоантиоксидантів у харчові середовища забезпечує попередження їх окисного псування, зниження втрат, збільшення термінів придатності та випуск високоякісних виробів, які здатні зберігати протягом досить тривалого часу характерні особливості, властиві свіжим, повноцінним якісним продуктам. Широкий спектр антиоксидантів фенольної природи та різноманіття натуральної рослинної сировини, яка є джерелом таких речовин, створює перспективи розширення асортименту функціональних харчових продуктів антиоксидантної дії, до рецептур яких можуть бути внесені порошки, екстракти, пасти та інші види добавок з вмістом фенольних сполук.
  • Документ
    Характеристика дієтичних добавок для зміцнення нервової системи на ринку Німеччини
    (2023) Куделко, Альона Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Наразі понад один мільйон громадян України, які залишили свою країну з кінця лютого 2022 року через повномасштабну російську агресію, перебувають у Німеччині. Тому доцільно охарактеризувати асортимент дієтичних добавок, призначених для поліпшення стану нервової системи, на ринку цієї країни. Дієтичні добавки виявляють загальнозміцнювальну дію на організм, зменшують тривожність, напругу, стрес, головний біль, поліпшують якість сну та регулюють його тривалість. Отже, застосування дієтичних добавок у харчових раціонах українців є досить актуальним та допоможе вирішити ряд проблем, зокрема і тих, що пов’язані з розладами нервової системи.
  • Документ
    Біологічна цінність м’ясо-рослинних консервів, призначених для харчування дітей
    (2023) Медведюк, Ірина Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Метою роботи є обґрунтування вибору сировини та розроблення рецептури нового харчового продукту функціонального призначення для дітей, а саме м’ясо-рослинних консервів, збагачених β-каротином завдяки додаванню пасти з моркви. Як основу запропоновано використовувати м’ясо кролів, яке має оптимальне співвідношення незамінних амінокислот та вирізняється особливо високим вмістом сірковмісних амінокислот. Жири містять багато ненасичених жирних кислот, що підвищує біологічну ефективність та зумовлює дієтичні властивості консервів. До їх складу пропонується вводити білково-жирову емульсію, яка складається з концентрату сироваткових білків та оливкової олії. Результати розрахунків показників харчової та біологічної цінності модельних рецептур м’ясо-рослинних консервів для дітей віком 4-6 років показали, що при збільшенні масових часток збагачувачів підвищується біологічна цінність продукту, зокрема вміст вітамінів та мінеральних речовин. Споживання функціональних м’ясних консервів буде позитивно впливати на розвиток дитини, забезпечуватиме профілактику виникнення хвороб, пов’язаних з харчуванням, підвищуватиме загальну опірність та стійкість організму дитини та окремих його органів і систем.
  • Документ
    Функціональні інгредієнти для комбінованих харчових продуктів на молочній основі
    (2023) Стеценко, Наталія Олександрівна
    Вирішення проблеми забезпечення повноцінними харчовими продуктами різних вікових груп населення можливе шляхом розроблення та впровадження у виробництво молочних продуктів функціонального призначення, збагачених фізіологічно активними інгредієнтами, дієтичними добавками, пробіотиками та пребіотиками. Використання у виробництві молочних продуктів біологічно активних речовин, біокоректорів, натуральних збагачувачів дозволяє коригувати склад і властивості харчових середовищ, поповнювати дефіцит мікронутрієнтів та покращувати стан здоров’я споживачів. Solving the problem of providing complete food products for different age groups of the population is possible through the development and introduction into production of functional dairy products enriched with physiologically active ingredients, dietary supplements, probiotics and prebiotics. The use of biologically active substances, biocorrectors, and natural fortifiers in the production of dairy products makes it possible to adjust the composition and properties of food environments, replenish micronutrient deficiencies, and improve the health of consumers.
  • Документ
    Функціональне харчування для підтримання здоров’я населення України в умовах війни
    (2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна; Башта (Шеремет), Алла Олексіївна
    Населення України під час війни перебуває у стані стресу через невизначеність майбутнього, ризики втрати життя та майна, через страх перед обстрілами, переживання за життя рідних, які знаходяться у лавах сил оборони або опинилися на тимчасово непідконтрольних Україні територіях. Спостерігається зниження якості харчування, питної води, погіршення стану навколишнього середовища. На сьогодні відомо, що поліпшити стан здоров’я людини, яка знаходиться під впливом комплексу несприятливих чинників, можна шляхом використання спеціального харчування з повним набором необхідних есенціальних нутрієнтів, здатних забезпечити фізичну та психологічну витривалість, протидіяти впливові негативних екзо- та ендогенних факторів, запобігти виникненню і розвиткові соматичних, нервових та інших видів захворювань. Такі ефекти забезпечують оздоровчі та функціональні харчові продукти. При їх створенні доцільно зосередитися на збагаченні харчовими речовинами, що поліпшують роботу ключових ланок захисних систем організму: системи антиоксидантного захисту, ферментної системи детоксикації, стан мембранного апарату клітин.
  • Документ
    Дослідження показників якості висівок з насіння конопель та їх використання у виробництві кексів для здорового харчування
    (2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна
    У роботі встановлено, що для збагачення кексів доцільно застосовувати кероб та конопляні висівки. Харчова і біологічна цінність кексів значно підвищується при доданні обраних видів сировини. Новий вид кексів можна віднести до категорії функціональних харчових продуктів за вмістом білків, жирів, харчових волокон, вітамінів В1, В2, В6 , В9 , Е, а також калію, кальцію, магнію, фосфору та заліза. Вироби мають привабливий зовнішній вигляд і колір, оригінальний та гармонійний смак і аромат. Такі продукти будуть позитивно впливати на стан здоров’я споживача і компенсувати дефіцит нутрієнтів у раціоні харчування.
  • Документ
    Some kind of dead-end ultrafiltration modules for food industries
    (2015) Pashchenko, Bohdan; Shtefan, Yevgenii
    Показано, що мембранні процеси дедалі ширше застосовуються в харчовій промисловості як засіб розділення або концентрування хімічних чи біологічних речовин. Серед різних типів сепараторів модулі з порожнистих волокон широко використовуються для таких різних застосувань, як молочна сироватка, штучні нирки, очищення води тощо. Завдяки своїй трубчастій геометрії порожнисті волокна можна використовувати для потоку зсередини назовні або ззовні всередину. Впровадження цих технологій у харчову промисловість України є важливим кроком на шляху до економічної незалежності та заможного життя.
  • Документ
    Дослідження експлуатаційних характеристик запірно-регулюючої арматури
    (2017) Мирончук , Валерій Григорович; Володін, Сергій Олексійович
    Для поліпшення якості цукру і зниження його собівартості, необхідно впроваджувати систем автоматизації технологічних станцій цукрового виробництва і створювати єдину систему управління потоками цукрового виробництва і його енерговитратами. Одним із інтегрованих в систему технологічного виробництва цукру – є позиційний привод трубопровідної арматури, який дозволяє створити високонадійну, сучасну систему керування технологічним процесом, дає можливість знизити енергетичні і технологічні втрати при виготовленні цукру.
  • Документ
    Use of dried basil in the technology of Hamburgers buns
    (2023) Hubenia, Vyacheslav
    The expediency of using spicy-aromatic raw materials in the technology of hamburger buns, namely dried basil, is substantiated. The results of research on the influence of raw materials on the technological process of the production of hamburger buns are presented. With the help of laboratory studies, the effectiveness of using this raw material in the production of bakery products has been proven
  • Документ
    Використання плодів бузини чорної в стравах української кухні
    (2023) Дочинець, Інга Вікторівна
    Обґрунтовано доцільність використання плодів чорної бузини у харчовій промисловості, завдяки її цілющим та смаковим якостям, з неї можна приготувати багато корисних і смачних українських страв з високою біологічною та харчовою цінністю, які так необхідні для покращення раціону харчування людини
  • Документ
    Інноваційні технології в ресторанній справі
    (2023) Дочинець, Інга Вікторівна
    Охарактеризовано сучасні загальнодоступні методи зростання привабливості, та покращення якості надаваних послуг, запровадження нових інноваційних технологій в індустрії гостинності є основним чинником розвитку підприємств ресторанного господарства та дає можливість займати провідні позиції у ринкових сегментах та відповідати стандартам обслуговування
  • Документ
    Переваги впровадження zero-waste в закладах ресторанного господарства
    (2023) Дочинець, Інга Вікторівна
    Охарактеризовано екологізацію закладів ресторанного господарства шляхом використання запасних джерел енергії, так як екологізація набуває великого значення у зв’язку з потребою збереження навколишнього середовища та попитом відвідувачів на екологічно безпечні продукти та послуги
  • Документ
    Концепція zero-waste в сфері готельного та ресторанного бізнесу
    (2023) Дочинець, Інга Вікторівна; Кирпіченкова, Оксана Миколаївна
    Обґрунтовано всі необхідні чинники, які б забезпечували високий рівень розвитку екологізації готельного та ресторанного бізнесу, наведено комплекс заходів, якими мають забезпечуватися екологічні норми
  • Документ
    Харчові добавки у технологіях продукції ресторанного господарства
    (2023) Кирпіченкова, Оксана Миколаївна; Дочинець, Інга Вікторівна
    Охарактеризовано доцільність використання харчових добавок, які дають можливість отримати вироби з оптимальними показниками, що дуже актуально в сьогоднішніх умовах
  • Документ
    Удосконалення дієтичних ягідних соусів
    (2023) Голобородько, Ірина Юріївна; Корецька, Ірина Львівна; Польовик, Володимир Вікторович; Масліков, Максим Михайлович
    Розглянуто питання спільного використання рослинної сировини у технології напівфабрикатів для подальшого використання в кулінарії та у технологіях соусів. Шляхом проведених експериментальних досліджень визначено технологічні режими приготування та зберігання купажних напівфабрикатів та солодких соусів
  • Документ
    Особливості створення дієтичних продуктів
    (2023) Саміленко, Марія Миколаївна; Корецька, Ірина Львівна
    При створенні дієтичних продуктів харчування необхідно мати на увазі, що доданий цукор може відрізнятися залежно від інгредієнтів, з яких він виготовлений: фруктоза, лактоза або глюкоза. Проведено аналіз загального вмісту моно- та ди цукрів в популярній рослинній сировині
  • Документ
    Modern innovative solutions in restaurant establishments
    (2023) Niemirich, Oleksandra; Koretska, Iryna; Stukalska (Ivanova), Nataliia; Vlasyuk, Roman
    The restaurant industry is one of the most dynamic industries, where innovation plays an important role in ensuring competitiveness and meeting the needs of the modern consumer. Modern innovative solutions in this area are proposed, which include various aspects, from technological to conceptual changes in the restaurant business
  • Документ
    Creation of a food chain to provide complete dietary nutrition
    (2023) Koretska, Iryna
    The modern market of dietary food products is quite diverse and dynamic. New types of dishes and products appear every day, which differ in composition, taste and functional properties. An analysis of the market development trend, the modern assortment was carried out, and promising directions for the improvement of food products were proposed. Identify the most promising directions and determine possible ways of creating new ones or improving existing ones
  • Документ
    Перспективи використання аналогів молока питного в технологіях дієтичних продуктів
    (2024) Волощенко, Павло Геннадійович; Британ, Анна; Корецька, Ірина Львівна
    Альтернативні рослинні продукти тваринного походження все більше використовують для досягнення популярних дієт. Використання аналогів молока таких як сухе та безлактозне молоко, в рецептурах холодних десертів, зумовлено їх кращою засвоюваністю організмом людини, а у разі використання безлактозного молока — доступністю цього виду десерту для людей, з непереносимістю лактози