Статті

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 13760
  • Документ
    Нова методика визначення конкурентної позиції компанії зі страхування життя на ринку страхування
    (2024) Шірінян, Лада Василівна
    У результаті конкуренції на ринку страхування життя (life) кожному life-страховику відповідає ринкова позиція. Закон України «Про захист економічної конкуренції» визначає правила поведінки гравців і ринкові частки life-страховиків лише за одним показником і критерієм монополізації. Актуальним завданням є розробка методики визначення конкурентної позиції life-страховиків, яка б дала змогу порівнювати результати діяльності на основі охоплення ринку страхування життя. Метою роботи є розробка та апробація нової методології оцінювання конкурентної позиції life-страховика на ринку страхування життя за допомогою показників охоплення ринку, територіальної експансії, масштабів діяльності та критеріїв ефективності. Розроблено новий підхід до оцінювання конкурентної позиції life-страховика на ринку страхування життя на основі п’яти показників охоплення ринку. Запропоновано інтегральний показник ринкової позиції life-страховика, що дає змогу порівнювати позиції та ранжувати life-страховиків. Висока конкурентна позиція компанії на ринку life-страхування зумовлюється високими преміями, кількістю life-договорів, прибутком і мінімальними адміністративними витратами. Апробовано нову методику на прикладі вибірки з 6 life-страховиків, що здійснюють діяльність ринку страхування життя України.
  • Документ
    Process research of grind enriched groats products in the roller machine of the 2-nd grinding system of milling of high-grade flour
    (2023) Liubych, Vitaliy; Yeremeeva, Olena; Kharchenko, Yevgen
    The modes of grinding are determined and the mathematical dependences of the product of flour and grain products of the second grinding system with additional equipment entoleiter-dismembler ESM-1,5 are offered. The largest product of flour on the 2nd grinding system is achieved by grinding modes on a roller machine – 35 %. The use of entoleiter-dismembler ECM-1.5 allows to increase the total product of flour on the 2nd grinding system to 62 %.
  • Документ
    Маркетингові проєкти: сутність та класифікація
    (2023) Бойко, Ірина Анатоліївна; Турчина (Побережна), Марія Петрівна; Тур, Олеся Василівна
    У сучасному висококонкурентному бізнес-середовищі ефективні управлінські практики мають важливе значення для успішної діяльності підприємства. В рамках проєктного управління маркетингові проєкти займають особливе місце і відіграють ключову роль в успішному функціонуванні будь-якого підприємства, а ефективне управління цими проектами є ключем до досягнення маркетингових цілей та оптимізації використання ресурсів. Ефективне планування, координація та реалізація маркетингових проектів має важливе значення для досягнення стратегічних цілей підприємства, однак управління маркетинговими проектами відрізняється від управління проектами в інших сферах через свої специфічні вимоги та характеристики. Інформаційну базу дослідження становлять наукові публікації іноземних і вітчизняних вчених. В статті досліджені теоретичні підходи до визначення проєктів, маркетингових проєктів та запропоновано класифікація маркетингових проєктів. Для досягнення мети дослідження були використані методи узагальнення, теоретичний метод, метод порівняльного аналізу, групування. Визначено, що маркетинговий проєкт представляє собою послідовність унікальних, спланованих і взаємопов’язаних заходів, спрямованих на досягнення конкретних маркетингових цілей та включає чітко визначені терміни, бюджет, команду, керівництво, форму реалізації та контролю. Дослідження різних підходів до класифікації проєктів дозволило запропонувати систему класи фікації маркетингових проєктів, що включає різні ознаки, серед яких, такі, як спрямованість маркетингового проєкту, бюджет маркетингового проєкту, термін виконання маркетингового проєкту, характеристики маркетингового проєкту та класифікація проєктів в залежності від функцій маркетингу. Застосування системи класифікації маркетингових проєктів допоможе підприємствам більш ефективно застосовувати принципи управління проєктами, ефективно визначати пріоритети розподілу ресурсів, обирати відповідні методології та адаптувати підходи до управління проєктами відповідно до специфічних характеристик і цілей кожного маркетингового проєкту
  • Документ
    Проблеми та перспективи України як транзитної держави у післявоєнний час
    (2023) Репіч, Тетяна Анатоліївна; Турчина (Побережна), Марія Петрівна
    У статті розглянуто проблеми та перспективи транзитного потенціалу України у сучасних умовах. Стаття присвячена дослідженню розвитку вітчизняного ринку транзитних послуг з огляду на військові дії, значні руйнування транспортної інфраструктури, повне припинення транспортного сполучення з Росією та Білоруссю. Метою публікації є аналіз тенденцій зміни становища України як транзитної держави в сучасних умовах воєнного стану та напрацювання перспектив розвитку транзитного потенціалу України, як елементу національної безпеки. Завдяки тому, що Україна займає вигідну нішу в світовому транзитному бізнесі, таке становище перетворює її територію на сукупність суб’єктів міжнародної транзитної діяльності. Встановлено, що згідно з Індексом ефективності логістики Україна всі роки незалежності помітно відставала і значно відстає від країн-конкурентів у розвитку своєї логістичної інфраструктури. Зазначено, що вторгнення Росії до України та санкції, накладені на агресора, радикально змінили карту транспортно-логістичних зв’язків у Євразії. Досліджено рівень втрати транзитного потенціалу, оцінено обсяги збитків транспортної інфраструктури внаслідок військових дій та терористичних обстрілів. Досліджено важливу роль аналізу сильних і слабких сторін, можливостей та загроз розвитку транспортної інфраструктури країни у комплексному SWOT-аналізі повоєнного відновлення України. Акцентовано увагу на необхідності інтенсивного розвитку транскордонних залізничних коридорів з європейською шириною колії. За таких умов формування можливостей для нових транзитних потоків представляється надзвичайно важливим та своєчасним. Відзначено, що мінімізація післявоєнних зв’язків між Україною та Росією і Білоруссю змінять інтенсивність та структуру використання інфраструктури наземного транспорту у східній та північній частинах України. Сформульовано основні напрями післявоєнної відбудови транспортної інфраструктури та обґрунтовано, що ними повинні стати залізнична мережа та відновлення і реконструкція портового господарства. Проведені дослідження дозволяють зробити висновок щодо суттєвих змін у транспортному потенціалі України у післявоєнний час та становище України у світовій торгівлі та транспортній мережі.
  • Документ
    Технологія та обладнання для одержання універсального водовугільного палива
    (2024) Ободович, Олександр Миколайович; Целень, Богдан Ярославович; Степанова, Олеся Євгенівна; Недбайло, Анна Євгенівна; Булій, Юрій Володимирович
    Проведений аналіз способів та обладнання для отримання водовугільного палива. Метою роботи є розробка технології та тепломасообмінного обладнання виготовлення універсального водовугільного палива (УВВП), придатного для застосування в усіх типах теплоенергетичних установок. Розроблено тепломасообмінне обладнання, за допомогою якого можна отримати УВВП з максимальним розміром частинок вугілля не більше 3 мкм. Застосування водовугільних суспензій в якості енергетичного палива дозволяє підвищити техніко-економічні та екологічні показники енергетичних установок. Так, під час переведення на водовугільне паливо котла вдалося збільшити його теплову потужність з 13,2 до 21,1 МВт при заміні 70 % вугілля водовугільним паливом. В даний час існують різні способи та обладнання для приготування водовугільного палива. Однак усі вони мають певні недоліки. Основними недоліками способів отримання водовугільних палив є багатостадійність, металоємність, великі енергетичні витрати, проведення фізико-механічної та дорогої хімічної демінералізації вугілля тощо. Також недоліками є обмежена частота гідроударних імпульсів при обробці за один цикл, що недостатня при приготуванні висококонцентрованих суспензій, які відповідають вимогам до рідкого композиційного палива, призначеного для прямого спалювання. З ціллю підвищенні якості одержуваної суспензії за рахунок більш ефективного подрібнення та збільшення кількості її твердої складової було розроблено тепломасообмінне обладнання, за допомогою якого можна отримати універсальне водовугільне паливо для спалювання в котлах, печах, різноманітному теплоенергетичному обладнанні, двигунах внутрішнього згоряння та ін. В якості тепломасообмінного обладнання були використані роторно-пульсаційні апарати (РПА), що працюють за методом дискретно-імпульсного введення енергії (ДІВЕ).
  • Документ
    Функціонально-орієнтоване проектування машин пакування харчових продуктів у контексті технологій замкненого циклу
    (2022) Гавва, Олександр Миколайович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Токарчук, Сергій Володимирович
    При проєктуванні структури та визначенні параметрів процесу керування як важливої складової забезпечення життєвого циклу пакувальної машини важливо враховувати умови її майбутньої експлуатації, технічного обслуговування та ремонту. Реалізація такого підходу можлива лише шляхом застосування функціонально-орієнтованих технологій проєктування. В основі цієї концепції лежить рекурентний зв’язок між етапами конструкторського й технологічного проєктування пакувальної машини (ПМ), а також планування її виготовлення і супроводу, що координуються спеціально призначеним для цього розподіленим інформаційним середовищем. При застосуванні концепції функціонально-орієнтованого проєктування вдається досягти перекриття всіх стадій життєвого циклу пакувальної машини, що забезпечує підвищення якості його функціональних і споживчих властивостей та ефективність швидкого виконання індивідуального замовлення. Функціональний підхід до процесу розроблення і створення нових пакувальних машин передбачає, що будь-який матеріальний об’єкт є певною сукупністю (матрицею) функцій, серед яких можна виділити корисні, шкідливі та нейтральні функції. У статті описано функціональний підхід, який, на відміну від підходу предметного, ґрунтується на тому, що створюваний виріб повинен відповідати ряду функцій, які можуть забезпечуватися окремими матеріальними носіями, що є найдешевшими, або робота з якими є найменш витратною. Перспективним може бути такий технологічний процес проєктування, на переходах якого, одночасно з формуванням корисних функцій, відбувається ослаблення або ліквідація функцій шкідливих і, за можливості, усунення функцій нейтральних. Наведено аналіз ієрархічної структури окремої машини пакування дрібноштучних харчових продуктів. Розроблено схеми та моделі реалізації багатоетапного покрокового багатокритеріального синтезу на прикладі функціонального мехатронного модуля (ФММ) подачі сипкого продукту в пакувальну машину, обґрунтовано доцільність використання функціонально-орієнтованого проєктування для різних компонувань ПМ. Результати теоретичних досліджень є підґрунтям для експериментальних досліджень.
  • Документ
    Фізична активність людей зрілого віку
    (2021) Павлюк, Ірина Сергіївна
    В статті на основі науково-методичної літератури встановлено, що збереження здоров’я та повноцінного життя літніх громадян є однією з найважливіших цілей сталого розвитку світової спільноти. Мета – на основі аналізу науково-методичної літератури визначити роль рухової активності у процесі старіння, а також оптимальну кількість рухової активності для людей зрілого віку. Завдання: вивчити стан проблеми, пов’язаної із фізичною активністю людей похилого віку за даними спеціальної літератури. Встановлено, що більшість людей літнього віку – фізично не активні. Доведено, що регулярні фізичні навантаження безпечні, а також знижують ризики розвитку серцево-судинних та метаболічних захворювань, ожиріння, падінь, когнітивних порушень, остеопорозу та м’язової слабкості. Отримані дані дозволяють добирати фізичні навантаження для людей літнього віку враховуючи функціональний стан організму, профіль старіння, наявність захворювань, спосіб життя, попередній досвід виконання фізичних вправ.
  • Документ
    Застосування інноваційної технології отримання функціональних продуктів харчування на основі рослинної сировини
    (2023) Бабанов, Ігор Геннадійович; Бабанова, Олена Ігорівна; Михайлов, Валерій Михайлович; Шевченко, Андрій Олександрович; Прасол, Світлана Володимирівна
    Актуальною проблемою харчової промисловості є заміна білкових ізолятів, отриманих із генетично модифікованих джерел сировини. Ведуться активні пошуки нових джерел рослинного білка з генетично немодифікованих культур. У статті розглянуто питання виробництва функціональних харчових продуктів на основі рослинної сировини, тобто виробництва харчових продуктів принципово по-новому. Систематизація та узагальнення розробок з техніки та технології одержання білкових ізолятів із рослинної сировини, а також аналіз перспектив розвитку технологічних рішень, створення ресурсозберігаючих технологій та екологічно чистого виробництва функціональних продуктів харчування. Отримані на даний момент результати наукових досліджень надають переконливі докази існування можливості виробництва їжі за допомогою принципово нових методів. Термін «функціональні продукти харчування» надає означення продуктам, які виготовлені з використанням білків та інших поживних речовин природного походження, але їх склад, структура, зовнішній вигляд і набір властивостей сформовані штучно. На сьогоднішній день, особливий інтерес викликають функціональні продукти харчування, які відрізняються високою біологічною цінністю та вишуканим смаком. Ці продукти вирізняються не лише своєю корисністю для здоров'я, а й сприяють задоволенню гастрономічних переваг споживачів. Вони відкривають шлях до нових можливостей у сфері харчування, дозволяючи людям отримувати не лише необхідні поживні речовини, але і насолоджуватися їжею з новими, неочікуваними характеристиками. Роботи в цьому напрямі, спрямовані на отримання функціональних продуктів харчування, мають подвійну мету. По-перше, вони створюють продукти, які імітують традиційні вироби з фаршу. Ця технологія є порівняно простою, а отримані продукти відносно дешеві та зручні у використанні. По-друге, роботи у цьому напрямку спрямовані на створення продуктів з неподрібненою волокнистою структурою, особливо у м'ясних виробах, що є однією з найцінніших форм харчування. Такий підхід відкриває шлях до нових можливостей для людей, які прагнуть зберігати здоровий спосіб життя або вибирають вегетаріанський спосіб харчування. Функціональні продукти харчування, що відтворюють текстуру традиційних продуктів і одночасно збагачені корисними складовими, можуть стати важливим елементом у збалансованому харчуванні, допомагаючи задовольняти поживні потреби без необхідності використання продуктів тваринного походження. Розроблення техніки і технології функціонального харчування дозволяє: знизити собівартість і збільшити виробництво продуктів харчування в існуючій економічній базі харчовій промисловості за рахунок зменшення втрат і використання непродовольчої сировини; досягти необхідного рівня продовольчої безпеки та вирішити проблему дитячого та лікувального харчування, харчування в незвичних умовах.
  • Документ
    Передумови психологічного розвитку особистості здобувачів освіти
    (2023) Хоміцька (Ляшенко), Валентина Миколаївна; Павлюк, Ірина Сергіївна
    Психологічний розвиток людини є безперервним процесом, який проходить від народження до смерті. Він характеризується певними фазами розвитку з конкретними завданнями навчання та адаптації. Психологічний розвиток може включати зміни, які ми не можемо побачити, такі як розвиток мозку, і зміни, які ми можемо спостерігати, такі як фізичне зростання або зміни в поведінці.
  • Документ
    Професійний розвиток персоналу згідно умов трансформацій у підприємництві
    (2024) Драган, Олена Іванівна; Бергер, Аліна Дмитрівна; Мізюк, Анна Олексіївна
    У статті досліджується професійний розвиток персоналу в умовах непередбачуваних змін і постійних трансформацій у системі підприємництва. Водночас трансформації в підприємництві свідчать про переформатування на нові бізнес-підходи у сфері торгівлі, надання індивідуальних послуг, виробництво продукції для воєнних цілей, ІТ тощо. Тому, провідні компанії-роботодавці усвідомлюють важливість підтримання професійного розвитку співробітників, а саме: удосконалення своїх Soft і Hard Skills, здійснення перекваліфікації згідно вимог діджиталізації бізнесу. Проаналізовано сутність категорії «професійний розвиток персоналу» згідно підходів: системний, процесний і мотиваційний. Дискусійним є авторське визначення поняття «професійний розвиток персоналу» як мотиваційної складової успішності та реалізації сучасного працівника у професійній діяльності. Обґрунтовано, що особистісний розвиток і соціальний розвиток сприяють формуванню Soft Skills працівників, а професійний розвиток ‒ Hard Skills. Опитування топ-менеджменту вітчизняних компаній стосовно визначення пріоритетних Soft Skills свідчить про вагомість стресостійкості, лідерських якостей і критичного мислення. Водночас стосовно Hard Skills на перше місце керівники ставлять: стратегічне мислення, персональну відповідальність та бізнес-аналітику (економічний результат). При обранні способу навчання топ-менеджмент надає перевагу онлайн навчанню і сертифікованим програмам фахової спрямованості з високою репутацією.
  • Документ
    Prospects of investment strategy in agriculture
    (2022) Gutkevych, Svitlana; Zanozovska, Oksana
    The article gives the analysis of investments processes in the agricultural sector. Necessity of investment strategy development taking into account modern political and economic factors is determined. Nowadays the theoretical study of the investment process at the micro and macro levels is relevant. Investing in agricultural sector in Ukraine has its own guidelines and priorities for attracting investment. Ukrainian agricultural sector does not have a high enough investment rating, which determines its investment attractiveness and depends on the political situation, efficiency and adequacy of legislation, economic policy, infrastructure development, foreign direct investment and a number of other factors. The functions of investment policy formation and the system of attractiveness criteria is provided only by the state, and this requires the formation of the investment strategy. Therefore, the process of attracting foreign investment is important for agricultural sector in our country, as their volume is one of the indicators of the degree of integration of the country into the world community.
  • Документ
    The fourth industrial revolution and strategic regularities of management and competitiveness improvement of economic entities
    (2023) Halytsia, Ihor; Oleksiuk, Oleksii; Prokopenko, Olha; Abashidze, Giorgi; Berezyanko, Tamara
    A virtual intellectual economy is being formed due to the Fourth Industrial Revolution. The main characteristics of this economy are the virtualization of the whole social and economic life, an increase in the share of intellectual spheres of economic management in the real economy, intellectualization of mainly non-intellectual spheres of economic management. The development of the virtual-intellectual economy transforms the management of socio-economic systems and, first of all, of economic entities. New regularities of enterprise management emerge acceleration of the impact of the subject of activity on the object of activity, the impact of the subject of management activity on the object of management activity and event-driven management densification.
  • Документ
    International experience of capitalization of knowledge in terms of innovation economy
    (2023) Rudenko, Mykola; Berezyanko, Tamara; Halytsia, Ihor; Dziamulych, Mykola; Kravchenko, Olena; Krivorychko, Vladyslav
    The article examines the problems of knowledge capitalization in the innovation economy paradigm. The modern globalized world is characterized by the commercialization of educational and scientific activities, the formation of educational ecosystems, as well as the capitalization of knowledge as a resource. The paper describes the theoretical basis of knowledge capitalization and defines the stages of the formation of academic capitalism. It is defined that the capitalization of knowledge is an increase, the maximization of the value of own and engaged intellectual assets, as a result of the increase in the influence of higher education institutions and scientific institutions on the scientific-technical and socio-economic development of society, and commercialization is the process of turning knowledge into a commodity. A system of statistical indicators of capitalization of knowledge within the economy has been established (expenditures on education; the number of patents; share of costs for scientific research and development; costs for innovative activities; share of innovative enterprises in the total number of enterprises; share of income from the sale of innovative products to the total volume of products sold ). The methodology for calculating the model of the change in GDP per capita has been developed, taking into account the indicators of knowledge capitalization, and the algorithm of necessary actions regarding its application has been described. The hypothesis about the impact of capitalization of knowledge on the economic development of the state, namely the change in macroeconomic indicators, such as GDP (gross domestic product) per capita, has been confirmed. The author’s formula for determining the coefficient of the economic effect from the capitalization of knowledge is proposed, which reflects the ratio of investments on knowledge-creating (innovative activity) to the income received from the implementation of an innovative product. Investments in knowledge-creating activities are the number of expenses for scientific research and development, so the innovative product is a patent, as a formalized unit of knowledge. The calculation of the coefficient of the economic effect of knowledge capitalization for Ukraine and the Republic of Poland was carried out, which clearly showed the expediency of implementing the knowledge capitalization experience of Poland and the need for a balanced internal policy to stimulate educational, scientific and innovative activities with the attraction of appropriate investments in Ukraine.
  • Документ
    Особливості застосування замінників неорганічних фосфатів у технології виробництва м’ясопродуктів
    (2023) Страшинський, Ігор Мирославович; Грицай, Максим Сергійович
    В оглядовій статті визначено, що м’ясопродукти, які містять натуральні інгредієнти, в майбутньому можуть стати пріоритетним вибором у структурі харчування населення. Наведено природні замінники фосфатів та обфунтовано можливості використання інгредієнтів рослинного походження (крохмаль, волокна або насіння); грибних інгредієнтів (гриби та грибні екстракти); інгредієнтів з водоростей; інгредієнтів тваринного походження (неорганічні сполуки з морепродуктів або курячих яєць). Визначено особливості їх застосування з огляду на зміну функціонально- технологічних властивостей м’ясних і м’ясомістких систем, органолептичних характеристик і терміну зберігання. Окреслено основні проблеми щодо використання натуральних інгредієнтів у порівнянні з неорганічними фосфатами.
  • Документ
    Methods of correcting errors during the operation of the drive of valves
    (2016) Volodin, Sergiy; Mironchuk, Valeriy; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla
    To ensure reliable operation of the valves it is necessary to lay the conditions for management at the stage of selecting and designing. Control system electric pneumatic (EPC) ensure smooth and reliable operation of mechanisms in many areas of technology today. Functional capabilities of modern EPP are determined by the characteristics of the applied management systems in many ways, as well as the parameters of the power part.
  • Документ
    Architecture of hybrid mechatronic dosing and packing module of packaging machine based on qualitative analysis
    (2023) Gavva, Oleksandr M.; Kryvoplias-Volodina, Liudmyla; Marynin, Andriy; Tokarchuk, Serhii; Blazhenko, Serhii; Volodin, Olеksandr
    A qualitative analysis of the process of packaging liquid products (non-carbonated drinking water) using the example of a hybrid mechatronic dosing and packaging module was performed. The computer model of the mechatronic module is described by the basic operators of the Simulink program, taking into account the differential equations for changing the technological parameters of liquid dosing and the accepted initial and boundary conditions of the process. The modes of operation of the hybrid mechatronic dosing and packaging module are programmed using the driver. The boundary conditions of the process of formation and extrusion of the dose of the product are taken into account. The control system of the module is arranged on the principle of feedback and a sharp change in pressure in the portion receiver (from excess, within 3 bars to rarefaction up to –850 mbar). The analysis of individual stages of the dosing process is described, followed by the elaboration of accepted assumptions. During the tests of the computer model of the hybrid mechatronic dosing and packaging module, the accuracy of repetitions of dose formation was determined within ±0.22 % and 0.9 % of the set value of the dose mass of 50…200 ml. An experimental bench was designed, which could provide an opportunity to check the results obtained from the computer model. The research results would allow using digital control and measuring equipment to check the accuracy of dosing of the product from 50 ml to 200 ml. In the course of computer simulation, the effects of the given parameters of the dosing process on the accuracy of the product dose formation were determined, as well as the laws of the necessary distribution of compressed air pressure were formed to maintain the given productivity. The research results could make it possible to improve the designs of liquid product dosing modules and to determine the input parameters for field studies.
  • Документ
    Повышение уровня технологической эффективности трубопроводной арматуры позиционным электропневмоприводом
    (2015) Володин, Сергей Алексеевич; Кривопляс-Володина, Людмила Александровна
    В настоящее время пищевая промышленность требует использования эффективных технически и экономически оправданных решений при выборе оборудования. Одним из этапов проектирования пищевых производств является правильно подобранная и скомпонованная система технологических коммуникаций. Для трубопроводной системы выбор арматуры должен производиться на основе тщательно подготовленных и четко поставленных технических условий, определяющих требуемые параметры технологического процесса. Решение этой проблемы тесно связано с обоснованным выбором видов технологического оборудования, широкой автоматизацией технологических процессов, внедрением новых технических решений, использованием необходимых средств контроля для реализации задач комплексной механизации технологических операций. В статье проведен анализ работы трубопроводной арматуры на базе электропневматических позиционеров «Камоцци» с реализацией обратной связи при помощи бесконтактных пропорциональных датчиков положения с токовым выходом [1-4]. Приводы были протестированы на пропорциональное управление положением шаровых кранов, дисковых затворов, донных пробок и прочих запорно-регулирующих элементов, используемых на различных технологических участках пищевых предприятий для регулирования уровня продукта, расхода воды, воздуха, химических реагентов. Получены результаты по использованию в качестве привода позиционера серии SL для управления пропускной характеристикой трубопроводной запорной арматуры с учетом хода и давления впневмосистеме. Проведенные исследования дают возможность повысить эксплуатационные свойства транспортной системы трубопроводной магистрали для технологических процессов, в том числе и пищевых предприятий.
  • Документ
    The influence of whey protein isolate on the quality indicators of acidophilic ice cream based on liquid concentrates of demineralized whey
    (2024) Mykhalevych, Artur; Buniowska-Olejnik, Magdalena; Polishchuk, Galyna; Puchalski, Czesław; Kaminska-Dwórznicka, Anna; Berthold-Pluta, Anna
    The use of liquid whey concentrates in the composition of ice cream, especially in combination with other powdered whey proteins, is limited due to their understudied properties. This article shows the main rheological and thermophysical characteristics of ice cream mixes, as well as color parameters, microstructure, analysis of ice crystals and quality indicators of ice cream during storage. The most significant freezing of free water (p ≤ 0.05) was observed in the temperature range from the cryoscopic temperature to −10 ◦C. The microscopy of experimental ice cream samples based on hydrolyzed whey concentrates indicates the formation of a homogeneous crystalline structure of ice crystals with an average diameter of 13.75–14.75 µm. Microstructural analysis confirms the expediency of using whey protein isolate in ice cream, which ensures uniform distribution of air bubbles in the product and sufficient overrun (71.98–76.55%). The combination of non-hydrolyzed whey concentrate and 3% whey protein isolate provides the highest stability to preserve the purity and color intensity of the ice cream during storage. The produced ice cream can be classified as probiotic (number of Lactobacillus acidophilus not lower than 6.2 log CFU/g) and protein-enriched (protein supply from 15.02–18.59%).
  • Документ
    Theoretical and methodological fundamentals of the modern paradigm of quality management in the field of tourism
    (2022) Baiev, Vadim; Bakhov, Ivan; Mirzodaeva, Tetiana; Rozmetova, Elena; Boretskaya, Nataliya
    Modern effective management in the tourism industry involves the introduction of a quality management system as a means of achieving competitiveness, gaining confidence in products/services from consumers. A quality management system (QMS) is a set of interrelated or interdependent elements that provides an opportunity to set policies, objectives, and guide and control the activities of a tourism organization to improve the quality of services provided. This system consists of organizational structure, techniques, processes and resources required for overall quality management.
  • Документ
    Legal tools and prospects of state regulation of the quality management system in the sphere of tourism
    (2023) Baiev, Vadim; Karolop, Olena; Mirzodaeva, Tetiana; Hopkalo, Larysa; Kolisnychenko, Tetiana
    Product quality assurance is a set of planned and systematic measures that create necessary conditions for the implementation of each stage of the quality concept so that the product meets the quality requirements of the market segment. One of the primary principles of creating a concept of quality management in the field of tourism is a correct definition of the concept of the quality of tourist services.