Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/9187
Title: Використання основних барвників, іммобілізованих на катіоніті КУ-2-8, в аналізі харчових продуктів
Other Titles: Using the main dye staffs, immobilized on kationite KY-2-8, in analysis of the food-stuffs
Authors: Костенко, Єлизавета Євгеніївна
Kostenko, Elizaveta
Keywords: твердофазна спектрофотометрія
харчові продукти
фотометричний аналіз
твердофазная спектрофотометрия
пищевые продукты
фотометрический анализ
interface spectrophotometric
foodstuffs
photometric analysis
кафедра харчової хімії
Issue Date: 2010
Citation: Костенко, Є. Є. Використання основних барвників, іммобілізованих на катіоніті КУ-2-8, в аналізі харчових продуктів / Є. Є. Костенко // Міжнародна науково-технічна конференція "Новітні технології, обладнання безпека та якість харчових продуктів : сьогодення та перспективи" : тези доповідей, 27-28 вересня 2010. – К. – С. 42.
Abstract: Запропонована схема твердофазного спектрофотометричного визначення іонів металів та органічних речовин з використанням основних барвників, іммобілізованих на катіонообміннику КУ-2-8 у харчових продуктах. Предложена схема твердофазного спектрофотометрического определения ионов металлов и органических соединений в пищевых продуктах с использованием иммобилизованных на катионообменнике KY-2-8 основных красителей. Использованные методики определения характеризуются удовлетворительной правильностью и воспроизводимостью результатов; высокой чувствительностью и селективностью; по экспрессности они превосходят известные аналогичные и стандартные методики при условии использования ультразвука для пробоподготовки и ускорения установления равновесия в гетерофазных системах. Схема характеризуется простотой эксперимента, экологической безопастностью, не требует сложного дорогостоящего оборудования, для обслуживания которого необходимы высококвалифицированный персонал и стационарная лаборатория. The Offered scheme interface spectrophotometric of the determination metal ions and organic materials in the food-stuffs with use immobilized on kationite KY-2-8 dye staffs. The Used methodses of the determination are characterized by satisfactory correctness and repeatability result; high sensitivity and selection; on velocity they exceed known similar and standard methodses at condition of the use the ultrasound for preparing the tests and speedups of the determination of the balance in differentphase systems. The Scheme is characterized by simplicity of the experiment, ecological safety does not require complex high-priced equipment, for servicing which necessary high skilled personnel and stationary laboratory.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/9187
Appears in Collections:Тези доповідей

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2589.pdf889.19 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.