DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Тези доповідей, матеріали конференцій >
Матеріали конференцій >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/9442

Название: Application potential of milk whey processed with electrical spark discharges
Другие названия: Перспективи використання молочної сироватки, обробленої електроіскровими розрядами
Авторы: Chernyushok, Olga
Kochubei-Lytvynenko, Oksana
Чернюшок, Ольга Анатоліївна
Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
Ключевые слова: молочна сироватка
молочная сыворотка
milk whey
електроіскрові розряди
электроискровые разряды
electric spark discharge
мікробіологічні показники
микробиологические показатели
microbiological characteristic
інактивація
инактивация
inactivation
кафедра технології молока і молочних продуктів
кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів
Issue Date: 2013
Библиографическое описание: Chernyushok, O. Perspectives of whey treated with spark discharges / O. Chernyushok, A. Kochubej-Litvinenko // Second North-and East-European Congress of Food Science, 26-29 May 2013 - By: NUFT, 2013. - P. 232
Краткий осмотр (реферат): У статті представлені результати мікробіологічних досліджень молочної сироватки, обробленої електроіскровими розрядами з напругою 30 ... 55 кВ і кількістю імпульсів від 5 до 25 з кроком 5. Встановлено, що раціональним параметром електрогідравлічної обробки сироватки молочної, який забезпечує найкращий бактерицидний ефект, є напруга 45кв з кількістю розрядів 25. Використання при обробці напруги нижче 35 кВ і вище 50 кВ не ефективне. Електроіскрова обробка має інактивуючу дію на всі види мікроорганізмів, які досліджували, у тому числі на цплісневі гриби і дріжджі. В статье представлены результаты микробиологических исследований творожной сыворотки, обработанной электроискровыми разрядами с напряжением 30…55 кВ и количеством импульсов от 5 до 25 с шагом 5. Установлено, что рациональным параметром электрогидравлической обработки сыворотки молочной, обеспечивающим наилучший бактерицидный эффект, является напряжение 45кВ с количеством разрядов 25. Использование при обработке напряжения ниже 35 кВ и выше 50 кВ не эффективно. Электроискровая обработка имеет инактивирующее действие на все виды микроорганизмов, которые исследовали, в том числе на плесневые грибы и дрожжи. Article contains microbiological research results of curd whey processed by electric spark discharges with voltage of 30…55kV and impulse quantity ranging from 5 to 25 with a step of 5. It is determined that the most effective (rational) term for curd whey electric hydraulic processing which provides the best bactericidal effect is the voltage of 45 kV and 25 quantity discharge. Whey processing with the voltage below 35 kV or higher than 50 kV is not efficient. Electric spark processing has inactivating impact on all kinds of microorganism subject for research, including mold and yeast.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/9442
Appears in Collections:Матеріали конференцій

Files in This Item:

File Description SizeFormat
NEEFood- Olga Chernyushok.pdf1,51 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback