DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/9715

Название: The perspectives of application of vitamin D in the technologies of production of bakery products with functional purposes
Другие названия: Перспективи застосування вітаміну D в технологіях виробництва хлібобулочних виробів функціонального призначення
Авторы: Havrysh, Andrey
Bortnichuk, Oleg
Dotsenko, Viktor
Povorozniuk, Vladislav
Гавриш, Андрій Володимирович
Бортнічук, Олег Вікторович
Доценко, Віктор Федорович
Поворознюк, Владислав Володимирович
Ключевые слова: vitamin D
вітамін D
витамин D
25(OH)D
enhanced foods
збагачені продукти
обогащенные продукты
fortification
збагачення
обогащение
кафедра готельно-ресторанної справи
Issue Date: 2013
Издатель: Bortnichuk, O. The perspectives of application of vitamin d in the technologies of production of bakery products with functional purposes / O. Bortnichuk, A. Gavrish, V. Dotsenko, V. Povorozniuk // Nauka i Studia. – 2013. – №18 (86). – P. 50-58.
Краткий осмотр (реферат): Low vitamin D intake and status have been reported worldwide and many studies have suggested that this low status may be involved in the development of several chronic diseases. There are a limited number of natural dietary sources of vitamin D leading to a real need for alternatives to improve dietary intake. Enhancement of foods with vitamin D is a possible mode for ensuring increased consumption and thus improved vitamin D status. The present review examines studies investigating effects of vitamin D enhanced foods in humans and the feasibility of the approach is discussed. Низький рівень вітаміну D спостерігається по всьому світі, багато досліджень свідчать про те, що низький рівень вітаміну D взаємопов’язаний із низкою хронічних захворювань. Обмежена кількість природних джерел вітаміну D спричиняє необхідність збагатчення харчових продуктів вітаміном D. Збільшення асортименту харчових продуктів збагачених вітаміном D може призвести до збільшення споживання вітаміну з харчовими продуктами, отже, до підвищення рівня вітаміну D в організмі людей. В цьому огляді розглядаються та обговорюються шляхи та методи збагачення продуктів харчування їх переваги та недоліки. Низкий уровень витамина D наблюдается по всему миру, многие исследования свидетельствуют о том, что низкий уровень витамина D взаимосвязан с рядом хронических заболеваний. Ограниченное количество природных источников витамина D вызывает необходимость обогащенния пищевых продуктов витамином D. Увеличение ассортимента пищевых продуктов обогащенных витамином D может привести к увеличению потребления витамина с пищевыми продуктами, соответственно, к повышению уровня витамина D в организме людей. В этом обзоре рассматриваются и обсуждаются пути и методы обогащения продуктов питания их преимущества и недостатки.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/9715
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
vitamin_D_fortification.pdf337,82 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback