Тези доповідей
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Нові надходження
Документ Визначення швидкості осадження твердих часточок техногенного походження у природних поверхневих водоймах(2021) Ісаєнко, Володимир Миколайович; Маджд, Світлана МихайлівнаРозвиток промислового виробництва призвів до того, що адміністративно-територіальний принцип управління поверхневими водними об’єктами не спроможний забезпечити запобігання негативних наслідків техногенного впливу на екологічний стан річкових басейнів України. Це спричинило зниження стійкості поверхневих водних об’єктів до дії техногенних чинників та втрати ними здатності до саморегенерації. Такі річкові екосистеми вже не здатні чинити опір процесам формування техногенних перетворень, оскільки за рахунок зниження інтенсивності механізму біотичної саморегуляції в них втрачено стійкість до дії техногенних чинників і вони потребують втручання людини для забезпечення еколого-збалансованого функціонування в нових техногенно трансформованих умовах. В межах басейнів річок України відбуваються безперервні процеси формування техногенних трансформацій і стан більшості поверхневих водних об’єктів країни не відповідає вимогам діючих санітарно-гігієнічних нормативів, внаслідок чого сучасні гідроекологічні проблеми в Україні набули статусу катастрофічних. Саме тому пріоритетним напрямком державної водоохоронної політики України стало впровадження інтегрованого підходу в систему управління екологічною безпекою поверхневих водних об’єктів за басейновим принципомДокумент Current Trends in Ensuring the Sustainable Development of Aviation(2021) Cherniak, Larysa; Madzhd, SvitlanaThe modern aviation industry is developing rapidly, thus creating many benefits and opening new opportunities for society. But, at the same time, the development of this industry creates stress for all the environment components, to a greater or lesser extent. Importantly, thedevelopment of aviation industry negatively affects people and other living organisms not onlylocally but also globally. Therefore, the issues of ensuring the sustainable development of the modern aviation industry are extremely relevant and require complex and targeted actionsДокумент Сomprehensive assessment of the degree of wastewater pollution of civil aviation enterprises(2020) Isaienko, Volodymyr; Madzhd, Svitlana; Frolov, Valerii; Lapan, OksanaAn assessment of the efficiency of treatment facilities of civil aviation enterprises was made. The degree of sewage pollution of aviation enterprises was estimated. It was found that the normative values exceeded the normative values of HSC, BSC5, ammonium nitrogen, nitrates, toxic metal compounds and petroleum products. It is determined that the wastewater of aviation enterprises belongs to a very dirty category in terms of BSC5 and concentrations of mineral nitrogen and petroleum products. According to the content of toxic metals, wastewater is classified as weakly and moderately polluted.Документ Стратегічний аналіз розвитку ПрАТ «Оболонь»(2023) Михайленко, Ольга Валеріївна; Скоморохова, Світлана ЮріївнаДокумент Організаційні аспекти аналізу фінансових ринків(2023) Михайленко, Ольга ВалеріївнаДокумент Теоретичні підходи до аналізу фінансових ринків(2023) Скоморохова, Світлана ЮріївнаДокумент Особливості формування управлінського обліку(2023) Ніколаєнко, Світлана МиколаївнаДокумент Practical aspects of the polymodel approach to the synthesis of mechatronic modules of packaging equipment(2024) Savchuk, Oleksandr; Kyrylchuk, Yevhenii; Kostіn, VolodymyrThe poly-model approach to the synthesis of mechatronic modules for packaging equipment allows us to flexibly and efficiently design and manufacture packaging machines that meet the changing needs of the market and provide high performance, reliability and cost-effectivenessДокумент Study of the dosing process of liquid food products in flow dispensers(2024) Butyk, Taras; Gavva, Oleksandr; Kryvoplias-Volodina, LiudmylaThe purpose of this work is to improve equipment for dosing liquid food products. Research into the dosing process of liquid food products in flow dispensers is aimed at developing new dosing methods and technologies that will be more efficient, accurate and reliableДокумент Роль фізичної культури і спорту в орієнтації здобувачів вищої освіти на здоровий спосіб життя(2024) Топчієва, Ганна ОлександрівнаПроведено аналіз наукової літератури з вивчення проблеми основ здорового способу життя, роль фізичної культури і спорту в орієнтації здобувачів вищої освіти на здоровий спосіб життяДокумент Технологія світлого і темного сортів пива з цикорієм(2024) Булій, Юрій Володимирович; Хіврич, Борис Іванович; Мукоїд, Роман Миколайович; Компанець, Дмитро ОлеговичМетою роботи було дослідження та удосконалення технології світлих і темних сортів пива шляхом використання сушених і смажених коренеплодів цикорію. Для отримання світлого пива здійснювали затирання солоду і сушеного цикорію в межах 2-6 % від кількості солоду настійним способом, особливістю якого є проведення інулазної паузи з внесенням у затір ферментного препарату «Інулоаваморин П10Х» активністю 14 од/г для гідролізу інуліну.За результатами фізико-хімічного і органолептичного аналізу кращим виявився зразок пива з вмістом сушеного цикорію 4 %. Особливістю приготування сусла для темного пива було отримання водного екстракту смаженого цикорію в екстракторі і змішування екстракту з охолодженим суслом. Оптимальними умовами для екстрагування водорозчинних речовин цикорію були: температура 85–90 оС, гідромодуль 1:6, тривалість 90 хв.Встановлено, що кращим виявився зразок темного пива з вмістом смаженого цикорію 3 % від кількості зернопродуктів. За дегустаційною оцінкою цей зразок не поступався контрольному, отриманого із суміші світлого і карамельного солоду. Експериментально доведено, що часткова заміна солоду на цикорій дозволяє зменшити питому витрату гіркого хмелю для світлого пива на 20 % (від 14,8 до 12 г/дал), а для темного пива на 10 % (від 10,3 до 9,3 г/дал) і зменшити собівартість світлого пива на 1,6 %, а темного пива на 2,3 %.Документ Оптимізація роботи брагоректифікаційних установок(2024) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Бондар, Микола Васильович; Булій, Даніл ЮрійовичДля оптимізації роботи БРУ непрямої дії авторами запропоновано подавати на тарілку живлення розгінної колони (РК) спиртовмісні напівпродукти і побічні продукти у вигляді пари.На першому етапі досліджували ефективність відомого способу ректифікації, згідно з яким на тарілку живлення розгінної колони подавали спиртовмісні фракції із конденсаторів основних колон у вигляді рідини. На другому етапі за способом I в колону подавали несконденсовану в сепараторі вуглекислого газу і дефлегматорах основних колон пару в кількості 2 %. За способом II витрати води на охолодження зменшували таким чином, що в дефлегматорах конденсувалося 95 % пари, а в колону подавали несконденсовану в них пару в кількості 5 %. Досліджено, що використання інноваційного способу дозволяє зменшити загальні витрати води в цілому на установку на 0,032 м3/дал (5,1 %), а пари на 1,2 кг/дал (1,9 %). Очікуваний прибуток для заводу середньої потужності (3000 дал спирту на добу) становить близько 1,5 млн грн на рік. Збільшення кількості несконденсованої пари в дефлегматорах основних колон від 2 до 5 % для живлення розгінної колони дозволяє зменшити витрату пари від 10 до 8,8 кг/дал (на 12 %), а прибуток збільшити на 33,3 % у порівнянні із способом I.Документ Вплив параметрів пневмоприводу на динамічні характеристики захоплювального пристрою маніпулятора(2024) Ємельянов, Дмитро Володимирович; Ясичев, Владислав Віталійович; Масло, Микола АндрійовичРозвиток робото-технічних систем обумовлює питання моделювання динамічної взаємодії захоплювальних пристроїв з різними за фізико-механічними характеристиками об’єктами технологічної обробкиДокумент Основні підходи застосування елементів ІІоТ в пакувальних виробництвах(2024) Гавва, Олександр Олександрович; Кривопляс-Володіна, Людмила ОлександрівнаСучасний підхід до створення пакувальних виробництв передбачає формування закритих зон із регульованим кліматом. Для забезпечення діяльності таких пакувальних виробництв потрібно передбачити дистанційну систему контролю як за технологічними параметрами процесів пакування, так і за технічним станом пакувальних машин-автоматів. Одним із шляхів вирішення цієї задачі є застосування елементів ІІоТДокумент Вирішення проблеми енергозаощадження при виробництві цукру(2024) Бутик, Тарас Васильович; Костюк, Володимир СтепановичВиробництво цукру є енергоємним процесом. На його частку припадає близько 10% від загального споживання енергії в харчовій промисловості. Тому вирішення проблеми енергозаощадження при виготовленні цукру є важливою науково-технічною задачеюДокумент Регулювання потоків рідини з застосуванням запірно-регулюючої арматури специфічної конструкції(2024) Гера, Володимир Миколайович; Кривопляс-Володіна, Людмила ОлександрівнаДля регулювання потоку рідини на харчових підприємствах використовуються кульові крани, які можуть мати різні конфігурації та призначені для одного чи більше середовищ та можуть виготовлятися з різних матеріалівДокумент Синтез машин пакувального обладнання та енергозбереження(2024) Семена, Богдан Вікторович; Муравйова, Юлія Віталіївна; Васильківський, Костянтин Вікторович; Ступак, Юлія ОлександрівнаСтруктурний, кінематичний і динамічний синтези машин та механізмів однозначно оцінюються як складніші за відповідні види аналізу у зв’язку з необхідністю додаткових вхідних даних і початкових умов. Однак завершальний етап створення технологічних машин виконується саме як сукупність кінематичного і динамічного синтезів, на які можуть накладатися додаткові умови, наприклад на рівні енергозбереженняДокумент PTC MATHCAD як інструмент для силового аналізу величини реакцій плоскої горизонтальної балки(2024) Бутенко, Вадим Вадимович; Осьмак, Олексій ОлексійовичСеред програмних результатів навчання дисципліни теоретична механіка, можна виокремити наступні: здобувач, повинен вміти обирати та застосовувати для розв’язання прикладних задач механіки ефективні математичні методи; вміти виявляти міждисциплінарні зв’язки, а також вміти їх застосовувати для вирішення прикладних задач механікиДокумент Implementation of AR technologies in robotics on the example of a dosing robot manipulator(2024) Yasychev, Vladyslav; Yemelianov, Dmytro; Zaporozhets, Oleksandr; Kryvoplias-Volodina, LiudmylaThe development of complex automated packaging systems, mechatronic assemblies, working bodies and parts for the AR library of augmented reality is an urgent task for finding new technical solutionsДокумент «Нішеві культури»: поняття та перспективи використання(2023) Бондаренко, Юлія Ігорівна; Бунецька, Анна Володимирівна; Супрун-Крестова, Олена ЮріївнаСьогодні тренд здорового способу життя стрімко набирає обертів в нашій країні, тож відповідно зростає попит на продукти харчування з додатковою харчовою цінністю – органічні продукти, біопродукти, фермерські продукти, суперфуди, фітнес-продукти, інші продукти здорового харчування, основою яких є нішеві культури