Специфічність дії нового вітчизняного антимікотичного препарату теобону-дитіомікоциду

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2006

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Під дією субфунгіцидних концентрацій теобону клітини грибів втрачали здатність метаболізувати такі джерела вуглецевого живлення як пептон, галактозу, глюкозу та маніт. Разом з цим, з’являлися нові метаболічні шляхи, що дозволяли клітинам катаболізувати целюлозу та використовувати мінеральні джерела азоту, які раніше не засвоювалися. Ці зміни корелювали із мінами хімічного складу клітин, перерозподілом в них загальних та полярних ліпідів, зниженням пулу нуклеїнових кислот, зміною хімічного складу клітин та гальмуванням процесу ендогенного дихання. Реалізація механізмів дії теобону також супроводжувалася зміною осмотичної лабільності мембран та збільшенням її проникності для низькомолекулярних речовин нуклеотидної природи, які мали максимум адсорбції при 260 нм. Розглянута генетична небезпечність препарату у напівкількісному тесті Еймса на прикладі тест-культур Salmonella typhimurium TA98 та Salmonella typhimurium TA100. Показано, що вивчаємий препарат не мав потенційної мутагенної активності і не був здатен індукувати мутації ні за типом зсуву рамки зчитування генетичного коду, ні за типом заміни пар нуклеотидних основ. Ці обставини у поєднанні із високою біологічною активністю теобону дозволяють розглядати його як перспективний препарат ддля використання у медичній практиці лікування мікозів.

Опис

Ключові слова

теобон, антимікотичний препарат, специфічність дії, teobon, antimicotic, specific activity, кафедра біотехнології і мікробіології

Бібліографічний опис

Специфічність дії нового вітчизняного антимікотичного препарату теобону-дитіомікоциду / С. О. Старовойтова, Л. Б. Орябінська, А. С. Гришина, І. В. Божко, Л. О.Тищенко, О. М. Дуган // Биотехнология. Образование. Наука. Практика : сборник тезисов ІІІ Всеукраинской научно-практической конференции смеждународным участием, 18-20 октября. - Харьков, 2006. - С. 108.