DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Тези доповідей, матеріали конференцій >
Матеріали конференцій >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/12359

Название: Recovering adsorptive properties of schungite after processing red beet juice
Другие названия: Відновлення адсорбційних властивостей шунгіта після очищення соку столового буряка
Авторы: Melnyk, Lyudmila
Melnyk, Zinoviy
Мельник, Людмила Миколаївна
Мельник, Зіновій Петрович
Ключевые слова: beet juice
adsorption
regeneration
shungite
сік столового буряка
адсорбція
регенерація
шунгіт
сок столовой свеклы
адсорбция
регенерация
шунгит
кафедра процесів і апаратів харчових виробництв
кафедра теплоенергетики та холодильної техніки
Issue Date: 2013
Библиографическое описание: Melnik, L. Recovering adsorptive properties of schungite after processing red beet juice / L. Melnik, Z. Melnik // 5th International Conference on Carbons for Energy Storage / Conversion and Environment Protection, 23-26.09.2013. – Germany: Mulheim an der Ruhr, 2013. - P. 38.
Краткий осмотр (реферат): When producing food dye from red beet juice part of impurities, especially pectin substances, is adsorbed by the carbon adsorbent - shungite, containing fullerenes and fullerene nanotubes. During adsorption of red beet juice, surface and pores of shungite are filled with impurities, resulting in decrease of its adsorptive properties.The purpose of the present studies was to select an effective method for regeneration of adsorbent and to establish rational technological parameters of this process.When choosing a method of regeneration, the authors of this paper were motivated by economic feasibility and took into account the availability of necessary equipment at canning factories. Досліджено процес адсорбційного очищення соку столового буряка шунгітом від домішок, які погіршують його якість. Встановлено, що при оброблені соку шунгітом покращуються його органолептичні показники, а фізико-хімічні залишаються незмінними. Исследован процесс адсорбционной очистки сока столовой свеклы шунгита от примесей, которые ухудшают его качество. Установлено, что при обработанные сока шунгита улучшаются его органолептические показатели, а физико-химические остаются неизменными.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/12359
Appears in Collections:Матеріали конференцій

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Germany.pdf3,25 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback