DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/20240

Название: Forecasting of qualitative indicators of albumin-vegetable mixtures during storage
Другие названия: Прогнозування якісних показників альбумінно-рослинних сумішей під час зберігання
Авторы: Ivanov, Sergey
Grek, Olena
Onopriichuk, Olena
Krasulya, Olena
Іванов, Сергій Віталійович
Грек, Олена Вікторівна
Онопрійчук, Олена Олександрівна
Красуля, Олена Олександрівна
Ключевые слова: albumin mass
альбумінна маса
альбуминная масса
apple pectin fiber
яблучний пектин в клітковині
яблочный пектин в клетчатке
albumin-vegetable mixtures
альбумінно-рослинні суміші
альбуминно-растительные смеси
кафедра технології молока і молочних продуктів
кафедра експертизи харчових продуктів
Issue Date: 2014
Библиографическое описание: Ivanov, S. Forecasting the qualitative indices of albumin-vegetable mixtures during storage / S. Ivanov, O. Grek, O. Onopriychuk, О. Krasulya // Maisto chemija ir technologija. Mokslo darbai (Food chemistry and technology. Proceedings). Kauno tecnologijos universiteto maisto institutas. - Kaunas, 2014. – T. 48, Nr. 2. – Р. 19-24.
Краткий осмотр (реферат): Mathematical models were received using the Rosenbrock’s function to forecast the qualitative indices of albumin-vegetable mixtures with apple pectin fiber (APF). The APF consists of extruded wheat mill run (60 %) and apple powder (40 %). Dietary fiber concentrates with polyfunctional properties were used to create albumin-vegetable mixtures (AVM). The efficient use of resources and combined nutritive elements was taken into consideration. The optimal quantity of apple pectin fiber in albumin mass constitutes 4 to 6 %. This quantity was determined organoleptically. The received samples had a homogenous, plastic consistency with APF fractions. The taste and smell were characteristic of albumin mass with a slight flavor of apple pectin fiber. Practical application of the obtained mathematical models is forecasting changes of the indices of albumin-vegetable mixtures with time. The study findings can be used for the manufacture of combined foods from vegetable components and by-products obtained during milk processing. It is a current trend in the dairy processing industry. Отримано методом обертових координат (Розенброка) математичні моделі для прогнозування якісних показників альбумінний сумішей з яблучним пектином в клітковині (ЯПК). ЯПК складається з пшеничних висівок екструдованих (60 %) та яблучного порошку (40 %). Концентрати харчових волокон з поліфункціональними властивостями використовували для створення альбумінно-рослинних сумішей (АРС). Враховано принципи ресурсозаощадження та харчової комбінаторики. Яблучний пектин в клітковині максимально сумісний з альбумінною основою в кількості 4…6 %. Оптимальну кількість внесення ЯПК до альбумінної маси встановлювали органолептично. Отримані зразки мали однорідну, пластичну консистенцію з включеннями ЯПК. Смак та запах – притаманний альбумінній основі з ледь відчутним присмаком яблучного пектину в клітковині. Практичною реалізацією отриманих математичних моделей є прогнозування зміни в часі показників альбумінно-рослинних сумішей. Запропонована розробка може бути використана для комбінованих продуктів з вторинної молочної сировини та рослинних інгредієнтів. Це є актуальним направленням в молокопереробній галузі. Получено методом вращающихся координат (Розенброка) математические модели для прогнозирования качественных показателей альбуминный смесей с яблочным пектином в клетчатке (ЯПК). ЯПК состоит из пшеничных отрубей экструдированных (60 %) и яблочного порошка (40 %). Концентраты пищевых волокон с полифункциональными свойствами использовали для создания альбуминно-растительных смесей (АРС). Учтены принципы ресурсосбережения и пищевой комбинаторики. Яблочный пектин в клетчатке максимально совместим с альбуминный основой в количестве 4...6 %. Оптимальное количество внесения ЯПК в альбуминную массу устанавливали органолептически. Полученные образцы имели однородную, пластичную консистенцию с включениями ЯПК. Вкус и запах - свойственный альбуминный основе с едва ощутимым привкусом яблочного пектина в клетчатке. Практической реализацией полученных математических моделей является прогнозирование изменения во времени показателей альбуминно-растительных смесей. Предложенная разработка может быть использована для комбинированных продуктов из вторичного молочного сырья и растительных ингредиентов. Это актуальное направлением в молокоперерабатывающей отрасли.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/20240
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
19-24_psl-_Ivanov-1.pdf396,26 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback