Стратегічний альянс як форма консолідації капіталу наукомістких підприємств

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2015

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Актуальність наукового дослідження пов’язана з визначенням доцільної форми консолідації капіталу наукомісткого підприємства. Основним мотивом щодо здійснення консолідації, для наукомісткого підприємства є одержання синергетичного ефекту. Найбільш доцільною формою консолідації капіталу для наукомістких підприємств є створення стратегічного альянсу. Стратегічний альянс як форма інтеграції різних видів капіталу, об’єднує господарюючі суб’єкти не на основі права власності, а на основі договірних зобов’язань, що обумовлені відповідними угодами про співробітництво в різних галузях. У сфері наукомісткого виробництва, стратегічні альянси надають можливість підприємствам – учасникам одержувати конкурентні переваги за рахунок доступу до різноманітних ресурсів партнерів по консолідації. Це дозволяє зосередити зусилля на інноваціях та уникнути відставання у технологічному плані, що може виникнути при застосуванні інших, менш гнучких форм консолідації.

Опис

Ключові слова

консолідація капітал, конкурентні переваги, стратегічний альянс, consolidation of capital, competitive advantage, strategic alliances, кафедра економічної теорії

Бібліографічний опис

Нікітіна, Т. А. Стратегічний альянс як форма консолідації капіталу наукомістких підприємств / Т. А. Нікітіна // Проблеми економіки підприємств в сучасних умовах : матеріали XI Міжнародної науково-практичної конференції, 21-22 травня 2015 р. : тези доп. – Київ : НУХТ, 2015. – С. 31-33.