Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/25284
Title: Переваги та недоліки безглютенових продуктів
Other Titles: Advantages and disadvantages of gluten-free products
Authors: Майборода, Олена Іванівна
Корж, Марія Олександрівна
Слива, Юлія Володимирівна
Sliva, Yulia
Mayboroda, Elena
Korzh, Maria
Keywords: глютен
безклейковинне борошно
целіакія
харчова алергія
безглютеновая мука
целиакия
пищевая алергия
gluten
gluten-free flour
celiac disease
food allergy
кафедра харчової хімії
Issue Date: 2016
Citation: Корж, М. О. Переваги та недоліки безглютенових продуктів / М. О. Корж, О. І. Майборода, Ю. В.Слива // Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства : VI Міжнародна науково-практична конференція вчених, аспірантів і студентів. - К. : НУБІП, 2016. - C. 217-219.
Abstract: Глютен (клейковина) – це білки фракції проламінів і глютелінів, що входять до складу багатьох злакових рослин: пшениці, жита, ячменю, овсу. Вживання продуктів без глютену має важливе значення для людей з целіакією ( вродженою непереносимістю глютену) та дітей з харчовою алергією. Для здорових людей вживання "безглютенових" продуктів є не доцільним, тому, що вони бідніші на поживні речовини: низький рівень протеїну, вітамінів і мінералів. Для того, щоб компенсувати відсутність глютену, який дає еластичність тіста і текстуру готового продукту, виробники включають різні харчові добавки, без яких організм людини був би значно здоровішим. Глютен (клейковина) - это белки фракции проламинов и глютелинов, входящих в состав многих злаковых растений: пшеницы, ржи, ячменя, овса. Употребление продуктов без глютена имеет важное значение для людей с целиакией (врожденной непереносимостью глютена) и детей с пищевой аллергией. Для здоровых людей употребление «безглютеновых» продуктов является нецелесообразным, потому, что они беднее питательными веществами: низкий уровень протеина, витаминов и минералов. Для того, чтобы компенсировать отсутствие глютена, который дает эластичность теста и текстуру готового продукта, производители включают различные пищевые добавки, без которых организм человека был бы значительно здоровее. Gluten (gluten) - a protein fraction and prolamin hlyuteliniv that are part of many cereal plants: wheat, rye, barley, ovsu. Use products without gluten is essential for people with celiac disease (gluten intolerance congenital) and children with food allergies. For healthy people, the use of "gluten-free" products are not appropriate because they are poorer in nutrients, low in protein, vitamins and minerals. To compensate for the absence of gluten, which gives dough elasticity and texture of the finished product manufacturers include various food additives, without which the body would be much healthier.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/25284
Appears in Collections:Матеріали конференцій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mayboroda32.pdf1.62 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.