DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/25288

Название: Influence of organic plasticizers on sensory, physicalmechanical properties and chemical changes of biodegradable films
Другие названия: Вплив органічних пластифікаторів на органолептичні, фізико-механічні властивості і хімічні зміни біорозкладальних матеріалів
Авторы: Shulga, Oksana
Chorna, Anastasia
Arsenieva, Larisa
Шульга, Оксана Сергіївна
Чорна, Анастасія Іванівна
Арсеньєва, Лариса Юріївна
Ключевые слова: біодеградабельні плівки
органічні пластифікатори
відносне подовження
міцність
ІЧ-спектроскопія
биоразлагаемые пленки
органические пластификаторы
относительное удлинение
плотность
ИК-спектроскопия
biodegradable films
organic plastisizers
elongation
strenght
IR-spectroscopy
кафедра експертизи харчових продуктів
Issue Date: 2016
Издатель: Eastern-European Journal of Enterprise Technologies
Библиографическое описание: Shulga, O. Influence of organic plasticizers on sen-sory, physical-mechanical properties and chemical changes of biodegradable films / O. Shulga, A. Chorna, L. Arsenieva // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2016. – Vol 6, № 6 (84). – P. 36-42.
Краткий осмотр (реферат): The influence of organic plasticizers (urea, glucose, fructose, sorbitol, Sucrose, glycerin) with organoleptic Biodegradable films based on native or modified starch and gelatin using a complex quality measure, And also on the elongation and strength. IR spectroscopy found that urea Enters into a chemical interaction, which positively affects the strength index of the films under study. The results allow to predict the properties of the film depending on its constituents. Досліджено вплив органічних пластифікаторів (сечовина, глюкоза, фруктоза, сорбіт, сахароза, гліцерин) на органолептичні властивості біодеградабельних плівок на основі нативного або модифікованого крохмалю та желатину за допомогою комплексного показника якості, а також на відносне подовження та міцність. ІЧ-спектроскопією встановлено, що сечовина вступає у хімічну взаємодію, що позитивно впливає на показник міцності досліджуваних плівок. Результати дозоляють прогнозувати властивості плівки залежно від її складових. Исследовано влияние органических пластификаторов (мочевина, глюкоза, фруктоза, сорбит, сахароза, глицерин) на органолептические способности биоразлагаемых пленок на основе нативного или модифицированного крахмала и желатину с помощью комплексного показателя качества, а также на относительное удлинение и прочность. ИК-спектроскопии установлено, что мочевина вступает в химическое взаимодействие, что положительно влияет на показатель прочности исследуемых пленок. Результаты позволяют прогнозировать свойства пленки в зависимости от ее составляющих.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/25288
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Восточно-европ.pdf619,46 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback