Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/2689
Title: Цукрозамінники в харчових продуктах для хворих на цуровий діабет
Authors: Тронько, Микола Дмитрович
Бальон, Ярослав Григорович
Сімуров, О. В.
Корпачева-Зінич, Олеся Вадимівна
Українець, Анатолій Іванович
Полумбрик, Максим Олегович
Keywords: глікемічний індекс
цукрозамінник
ацесульфам калію
дієтичне харчування
цукровий діабет
ожиріння
glycemic index
alternative sweetener
potassium acesulfame
dietetic nutrition
diabetes mellitus
obesity
кафедра екологічної безпеки та охорони праці
Issue Date: 2008
Citation: Цукрозамінники в харчових продуктах для хворих на цуровий діабет / М. Д. Тронько, Я. Г. Бальон, О. В. Сімуров, О. В. Корпачева-Зінич, А. I. Українець, М. О. Полумбрик // Журнал академії медичних наук України. - 2008. - Т. 14, № 3. - С. 470-483.
Abstract: Представлений сучасний підхід до використання цукрозамінників у дієтотерапії хворих на цукровий діабет. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, для попередження виникнення і розвитку цукрового діабету слід вживати харчові продукти з низьким глікемічним індексом. Запропоновано два шляхи для зменшення глікемічного індексу в харчових продуктах з високим вмістом вуглеводів (> 55 %): перший базується на використанні цукрозамінників з інтенсивним солодким смаком (зокрема, ацесульфаму калію), другий полягає в неповному заміщенні сахарози на суміш об'ємних цукрозамінників, що має синергічну дію. Обидва шляхи дозволили отримати борошняні кондитерські вироби з низьким глікемічним індексом.
Presented is the latest information on numerous alternative sweeteners and their use by patients with diabetes mellitus. According to the WHO recommendations, food stuff with low glycemic index should be used to prevent onset and development of diabetes. Proposed are the two pathways for reducing glycemic index in the food with high carbohydrate content (>55 %). The first one is based on the use of sweetener with an intensive sweet taste (particularly potassium acesulfame), while another one — on partial substitution of saccharose by bulk sweeteners which have a synergic effect. Both pathways enabled to produce confectionery made of flour with low glycemic index.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/2689
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
255.pdf7.66 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.